Kődobálásért 20 év börtön

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta az ENSZ egyik bizottsága Izraelt a palesztin gyerekekkel való bánásmódja miatt. Általánosságban sem jó a helyzetük, és akit őrizetbe vesznek, azt sokszor megkínozzák.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ gyermekek jogaival foglalkozó bizottsága (CRC) azzal vádolja Izraelt, hogy rosszul bánik a palesztin gyerekekkel - írja a Reuters a szervezetre hivatkozva. Az ENSZ szerint Izrael nem biztosít megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást és tiszta vizet a ciszjordániai és a gázai gyerekeknek.

A szervezet szerint az izraeli hadsereg és rendőrség által letartóztatott palesztin gyerekeket gyakran bántalmazzák, héberül akarják kihallgatni őket és aláírattatni velük a vallomásukat, pedig nem is értik a nyelvet.

Korábban az UNICEF is hasonló bírálatokat fogalmazott meg, és a mostani kritikára az izraeli külügyminisztérium azt válaszolta, hogy márciusban már reagáltak a vádakra. "Ha valaki fel akarja nagyítani a részrehajlását, és ez a politikai támadás nem új állításokon, helyszíni tapasztalaton alapszik, hanem csak régi dolgokat használ fel újra, annak semmilyen jelentősége nincs" - közölte válaszképp az izraeli külügyminisztérium.

A legtöbb palesztin gyereket azért tartóztatják le, mert kövekkel dobálják az izraelieket, ezért akár 20 év börtönt is kiszabhatnak az ENSZ bizottsága szerint. Csak a jelentés elkészítése alatt több száz palesztin gyereket öltek meg az izraeliek. Az elmúlt 10 évben 7 ezer, 12 és 17 közötti palesztin gyereket vettek őrizetbe és kínoztak meg az elemzés szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről