Kiadták Olaszországnak a legnagyobb kokainbárót

Vágólapra másolva!
Elfogták Roberto Pannunzit Kolumbiában. A férfit a világ legnagyobb kokainbárójaként tartják számon, pályafutása csúcsán havi két tonna kokaint forgalmazott. Már kétszer megszökött az olasz igazságszolgáltatás elől, szombaton érkezik Rómába.
Vágólapra másolva!

Kiadták Olaszországnak szombaton a világ első számú kokainbárójának tartott olasz maffiavezért, Roberto Pannunzit, akit előző nap vettek őrizetbe egy kolumbiai bevásárlóközpontban - közölte az olasz ügyészség. A férfit pénteken fogták el Bogotában a kolumbiai rendőrség és az Amerikai Drogellenes Hivatal (DEA) közös akciója során. Hamis venezuelai személyazonossági igazolvány volt nála.

"Ő a világ legnagyobb kokainimportőrje" - mondta a maffiafőnökről Nicola Gratteri, a dél-olaszországi Reggio di Calabria helyettes főügyésze. "Ő az egyetlen, aki képes háromtonnás, sőt annál nagyobb kokainszállítmánynak a megvételét és az eladását megszervezni. Pannunzi az egyetlen, aki az 'Ndranghetának és a Cosa Nostrának is képes szállítani. Kétségkívül ő a leghatalmasabb drogbáró a világon" - mondta a főügyész-helyettes.

Gratteri szerint Pannunzit több hónappal korábban kiadott kiadatási parancs alapján utasították ki Kolumbiából. A maffiafőnök érkezését szombat estére várják a római Fiumicino repülőtérre. Áprilisban Kolumbia egy másik feltételezett maffiafőnököt adott ki Olaszországnak. Domenico Trimbolit azzal gyanúsítják, hogy ő a kolumbiai Medellin drogkartell és a 'ndrangheta közötti összekötő.

Pannunzi 2010-ben egy római klinikáról szökött meg, ahol rendőri felügyelet alatt tartották, akárcsak 1999-ben. Előzőleg 1994-ben vették őrizetbe Kolumbiában, ahol egymillió dollár kézpénzt kínált a rendőröknek, ha futni hagyják. Őrizetbe vételekor Pannunzi az mondta a rendőröknek, hogy beteg. "Remélem, hogy nem kap harmadszor is rendőri felügyeletet… kimerítő dolog bejárni az egész világot, hogy megtaláljuk, valahányszor megszökik" - mondta.

A hájas, sötét göndör hajú férfi volt a legerősebb kapocs az olasz 'Ndrangheta és a kolumbiai kokainmaffia között, a Los Angeles Times szerint. A lap 2007-ben azt írta róla, hogy fiát a kolumbiai Medellín kartellbe házasította be, pályafutása csúcsán havonta másfél-két tonna kokaint forgalmazott. Hatalmas vagyont halmozott fel, zömében készpénzben. Volt olyan alkalom, hogy több milliárd dollárnyi lírát dobott el, mert olyan sok bankót tárolt egy helyen, hogy megpenészedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!