Feszült béke Lenintől Leninig

Vágólapra másolva!
Ledöntöttek egy Lenin-szobrot vasárnap este. Hétfő reggel nem érkezett erre agresszív válasz a kormányzattól Kijevben, de több ezer rendőrt összevontak a fővárosban. A tömegre nem támadtak, de megszállták a rendőrök az egyik ellenzéki párt központját, és ellenzéki médiumokat, és elkezdték bontani a tüntetők sátrait az utcán. Majd ledöntöttek egy Lenin-szobrot hétfő este.
Vágólapra másolva!

Lenintől Leninig tartott a tüntetés hétfőn Kijevben. Vasárnap éjjel az ukrán fővárosban ledöntöttek egy Lenin-szobrot, majd hosszú és feszült nap után hétfő este is ledöntöttek egyet Kotovszkban. A két műtárgy-rombolás között nagyobb összecsapás nem történt, de eseménytelennek így sem volt nevezhető a hétfő Kijevben.

Ki kellett üríteni egy metrót bombariadó miatt délelőtt. Bár bombát nem találtak, a rendőrség lezárva hagyta azokat az állomásokat, amelyek a tüntetések fő helyszínéhez közel estek a belvárosban. A Krím-félszigetről különleges rendőrcsapatokat telepítettek át Kijevbe. Őket nem vetették be, de velük már 6000 főre nőtt a karhatalmi erők létszáma a fővárosban.

A rendőrök legfőbb feladata a kormányzati negyed épületeinek visszafoglalása lett volna hétfőn. Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a Kyiv Postnak azt mondta, a rendőröket felhatalmazták arra, hogy erőszakot alkalmazzanak a tüntetőkkel szemben.

Összecsapások nélküli hétfő Forrás: RIA Novosti/Iliya Pitalev

Viktor Janukovics elnök az ellenzék vezetőit beszélgetésre hívta, akik délutánra ígértek tájékoztatást a döntésükről, de végül nem derült ki, elfogadják-e a meghívást. A vonakodásuk jogosnak tűnik, mivel a meghívó mellé az ellenzéki Haza párt egy razziát is kapott a rendőröktől. A börtönben ülő Julija Timosenko pártjánál lefoglalták a számítógépeket, miközben több ellenzéki médiát is elfoglalt a rendőrség. Vitalij Klicsko pártja, az Ütés, tartva a rendőrségi akciótól, maga evakuálta a pártközpontot.

Bár egy-két helyen – meg nem erősített információk szerint – voltak összecsapások a rohamrendőrök és a tüntetők között, illetve a rendőrség egy-két sátrat is lebontott, a nagy feszültségből hétfőn nem lett robbanás, csupán a második Lenin-szobor bánta a tüntetők dühét Kotovszkban.

A folyamatos közvetítésünket a hétfői eseményekről itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!