Ne bántsatok minket!

ukrajna, kijev, tüntetés, EU-párti tüntetőt tartóztatnak le a rendőrök a Függetlenség terén, Kijevben, szerda hajnalban
Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban elkezdték kiszorítani a rendőrök a tüntetőket Kijev központjából. Ne bántsatok minket! - kérik őket a tüntetők. A rendőrök nem erőszakosak, de kisebb összecsapások történtek, amikor pár embert megpróbáltak letartóztatni. A rendőrök kora délelőtt végül visszavonultak. A tömeg milliókat vár, Klicsko hazaküldte az elnököt.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban a rendőrség nekiment a tüntetőknek, elkezdték a barikádokat áttörni. A Majdanra vezető utakon traktorokkal és munkagépekkel estek neki a barikádoknak. A tömeg ellenáll a rendőri nyomásnak.

A Guardian szerint tengernyi rendőrt lehet látni mindenfelé, újabb és újabb rendőri egységek érkeznek a központba, de folyamatosan nő a tüntetők száma is, pedig lezárták a belvárosi metróállomásokat, hogy ne tudjanak odajutni. Ez azonban nem tűnik sikeres akciónak, folyamatosan nő a többezres tömeg. A tömegben ott vannak az ellenzéki vezetők is. A tüntetők számát egyelőre 5-25 ezer közé teszik. (Ebből a cikkünkből kiderül, hogy kik a tüntetők.)

EU-párti tüntetőt tartóztatnak le a rendőrök a Függetlenség terén, Kijevben, szerda hajnalban. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/RIA Novosti/Iliya Pitalev

A tüntetők egy csoportja beszorított pár tucat rohamrendőrt egy kis utcába. A tüntetőkön védősisak van, a rendőrök nem tudtak mit kezdeni velük.

Csak az utakat szabadították fel

Reggel nyolc óra után pár perccel több-busznyi rohamrendőr érkezett a városháza elé, amit december 1-jén tüntetők foglaltak el. A demonstrálók az elmúlt napokban a városháza épületének alsó szintjét vették birtokukba, ahol melegedőt, ételosztót és elsősegélynyújtó pontokat rendeztek be. Körülbelül kétezer tüntető gyűlt a rendőrök köré, és azt kiabálják nekik, hogy "Szégyen!", és hogy "Banditák, kifelé!", miközben az épületből vízzel locsolják a rendőrök buszait. A Kijev Post tudósítása szerint a rendőrök megpróbálnak behatolni az épületbe, de a tüntetők 40 percen át feltartották őket. A rendőrök könnygázt is bevetettek, a tüntetők pedig tűzijáték-rakétákkal lövik a buszokat. A tüntetők azt kiabálják, hogy "Kijev, tarts ki!".

A tüntetőket sátortáborukba zárják rohamrendőrök, miután kiszorították a tiltakozókat a kijevi Függetlenség térről. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

A Twitteren negyed tízkor azt jelentették, hogy úgy látszik, a rendőröknek nincs tervük, mert elvonulnak a városházától. "Túl nagy a tömeg" - írják.

Közben a Függetlenség teréről a tüntetők elindultak a városháza felé, valószínűleg azért, hogy szembeszálljanak a rohamrendőrökkel - jelentette az MTI.

Szerdán kora délelőtt a belügyminiszter egy közleményben azzal magyarázta a reggeli akciót, hogy a rendőröknek meg kellett tisztítaniuk a barikádoktól az utcákat, mert a városban napok óta ellehetetlenült a közlekedés. "Biztosíthatok mindenkit, hogy nem lesz oszlatás a Majdanon. Senki nem vitatja el az állampolgárok békés tüntetéshez való jogát. De a többiek jogait sem vehetjük semmibe. A főváros normális működését fenn kell tartani" - idézi a közleményt a Kijev Post.

Megszólaltak a harangok

Az akció éjszaka kezdődött, egy rendőrségi szóvivő azt mondta, céljuk a tér átjárhatóságának biztosítása, és ebben szerinte az önkormányzat illetékes szolgálatai is közreműködnek. A tüntetők igyekeztek megakadályozni a rendőrségi műveletet. A téren tiltakozók közül többen az ukrán himnuszt énekelték, imádkoztak, és gyertyát emeltek a levegőbe, vagy épp a mobiltelefonjukkal csinálnak hangulatot. Egy közeli templomban megszólaltak a harangok.

Egy ismert énekesnő, Ruszlana hangosbeszélőn kérte a rendőrséget arra, hogy ne bántsák a téren tartózkodókat. Egy pap egy keresztet maga elé tartva ment egészen a rendőrök vonaláig, de eltolták maguktól - írja a Guardian. A tüntetők szószólói többször jelezték, hogy ez egy békés tiltakozás, de holnap már milliók jönnek a térre.

Pap a rendőrsorfalnál. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrey Stenin

Egy tüntető azt mondta a Channel 5-nek, hogy látta, amint sok embert feltettek egy buszra, és elvitték őket. Azt mondta, korábban őt is elkapták, de aztán elengedték. Szerinte az egyik letartóztatott sérült volt, vérzett a feje. Mindez kora hajnalban történt. Korábban a belügyminiszter tagadta azokat az értesüléseket, hogy a rendőrök az elkapott tüntetőket buszokra tennék, és megvernék őket.

"Janukovics köp az ukránokra"

Újra aktivizálták magukat az ellenzék hangadói is. Vitalij Klicsko egykori profi bokszoló is a térre érkezett hajnalban, és távozásra szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt. “A történtek után biztos vagyok benne, hogy nemcsak a kormányt, de az elnököt is le kell váltanunk” - mondta a Reuters szerint.

Egy másik ellenzéki vezető, Arszenyij Jacenyuk pedig kijelentette, hogy Janukovics “köp az Egyesült Államokra, Európa 28 országára és 46 millió ukránra. Ezt nem bocsátjuk meg neki.”

A Kijevben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi megbízottja szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy néhány órával az után, hogy tárgyalt az ukrán elnökkel, és úgy tűnt, több kérdésben is egyezségre jutottak, a rendőrök nekimentek a tömegnek. Az Egyesült Államoknak sem tetszett az akció, John Kerry amerikai külügyminiszter kedd este kijelentette, Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére. "A demokráciában nem jó, és nem elfogadható egy ilyen válasz" - hangoztatta.

Tíz napja tartanak több száz ezres tüntetések Kijevben, miután Viktor Janukovics ukrán elnök bejelentette, hogy az ország az utolsó pillanatban felmondja az Európai Unióval folytatott társulási tárgyalásait. Janukovics utalt rá, hogy kényszerből, orosz nyomásra lépett vissza. A tárgyalások részeként Ukrajna kereskedelmi megállapodás aláírására készült az EU-val, az ukrán EU-tagság egyelőre beláthatatlan távolságban volt. Janukovics a tüntetések hatására kedden bejelentette, hogy újra tárgyalni kezd az Unióval.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!