Agyvérzést kapott Jaruzelski tábornok

Vágólapra másolva!
Agyvérzést kapott Wojciech Jaruzelski lengyel tábornok, egykori  államfő - közölte hétfőn a varsói katonai kórház parancsnokhelyettese.
Vágólapra másolva!

Grzegorz Kade ezredes elmondta, hogy Jaruzelski állapotát az orvosok a múlt hét végén még kielégítőnek mondták, sőt azt tervezték, hogy hazaengedik kéthetes kórházi ápolást követően. "Az agyvérzés vasárnap este történt. Jaruzelski tábornok jelenleg a kórház ideggyógyászati részlegében tartózkodik" - tette hozzá.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Jaruzelskit május elején megműtötték, de az operáció részleteit nem közölték. A volt lengyel államfő két hónap múlva, július 6-án ünnepli 91. születésnapját. Limfómában - a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben - szenved, és kemoterápiás kezelést is kapott. Rendszeresen kórházi ápolásra szorul.

Wojciech Jaruzelski az utolsó a szocialista országokban a nyolcvanas években hatalmon volt vezetők közül, aki még életben van. Személyéhez fűződik a hadiállapot kihirdetése 1981. december 13-án. A politikus 1985-től 1989-ig a lengyel Államtanács elnöke - a legmagasabb állami tisztség birtokosa - volt. 1989-ben megválasztották államfőnek, majd 1990-ben a rendszerváltozással letűnt a politika színpadáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről