Engedélyezte a WHO a kísérleti Ebola-gyógyszerek alkalmazását

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet etikai bizottsága jóváhagyta a nem engedélyezett, kísérleti Ebola-gyógyszerek alkalmazását. Egyelőre Libéria kapott az ZMapp nevű szerből, igaz, csupán 12 adagot.
Vágólapra másolva!

A WHO szakértőinek állásfoglalása szerint járvány és „bizonyos feltételek teljesülése esetén” etikus az olyan, egyelőre nem engedélyezett gyógymódok lehetséges kezelésként vagy megelőzésként való alkalmazása, amelyek hatékonysága és mellékhatásai egyelőre nem ismertek.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a potenciális gyógyszerekből nagyon limitált mennyiség áll rendelkezésre. A WHO hangsúlyozta azt is, hogy a kísérleti gyógyszereket csak körültekintő tájékoztatás mellett lehet alkalmazni, és a kezelés során szerzett tapasztalatokat össze kell gyűjteni és megosztani.

Ki fizeti a révészt?

A szakértők azt is elismerték azonban, hogy még rengeteg kérdés nem tisztázott, így például az, hogyan lehet hatékony az adatgyűjtés, ha az orvosok a betegek gyógyítására koncentrálnak.

Az sem világos, ki fogja finanszírozni a gyógyszerellátást, miután a WHO a múlt héten globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Ebola-járvány miatt.

Libéria 12 adagot kapott

Libéria már kapott a ZMapp-ból, abból a kísérleti szerből, amely a jelek szerint javított a két amerikai beteg állapotán, ám a spanyol misszionárius, akit szintén kezeltek vele, életét vesztette.

Ráadásul a WHO közlése szerint Libéria mindössze 12 adagot kapott a gyógyszerből – számolt be a BBC.

A monroviai kormány hangsúlyozta, hogy tisztában van a kísérleti szer bevetésének veszélyeivel, de az alternatíva az, hogy még több embert hagynak meghalni – figyelmeztetett Lewis Brown egészségügyi miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről