Rálőttek az ukrán EBESZ-misszió járműveire

Vágólapra másolva!
Egy, az ukrán hadsereg megkülönböztető jelzéseivel ellátott teherautóról érte támadás csütörtökön az európai biztonsági szervezet terepjáróit Donyeck közelében.
Vágólapra másolva!

Az EBESZ megfigyelői két járművel tartottak a kelet-ukrajnai város irányába, amikor a Donyecktől mintegy 30 kilométerre fekvő Marjinka közelében megpillantottak egy nyitott rakterű teherautót, amely egy nagy, zöld ládát szállított. A szállítmány mellett két katonai ruhát és rohamsisakot viselő fegyveres utazott. Amikor a megfigyelők kb. 80 méterre megközelítették a gyanús járművet, az egyik katona felállt, és két lövést adott le. Az egyik golyó a második terepjáró közvetlen közelében csapódott az aszfaltba – áll az ukrán EBESZ-misszió jelentésében.

A megfigyelők hozzáfűzik, hogy a teherautó vezetőfülkéjének motorházán és utasoldali ajtaján két függőleges fehér csíkból álló megkülönböztető jelzést láttak – adta hírül az ukrán Korreszpondent hírportál. Az orosz TASZSZ hírügynökség az esetről szóló híradásában kiemeli, hogy ezt a jelzést az ukrán hadsereg járművei viselik. A történtek után a megfigyelők azonnal visszafordultak.

Orosz hírforrások úgy tudják, hogy előző nap szintén a kormányerők katonái nyitottak tüzet az egyik ukrán ellenőrzőpontnál az EBESZ egyik konvojára a Donyecktől 50 kilométerre északkeletre fekvő Debalceve térségében.

Az európai megfigyelők az EBESZ megkülönböztető jelzéseivel ellátott, hófehér festésű, páncélozott terepjárókkal közlekednek a kelet-ukrajnai válságövezetben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!