A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Felhozták az AirAsia-gép fekete dobozát

Pangkalan Bun, 2015. január 12. 
Az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe egyik megtalált adatrögzítő fekete dobozát nézik a mentőalakulatok tagjai az indonéziai Pangkalan Bun katonai repülőterén 2015. január 12-én. (MTI/EPA/Bagus Indahono)
Az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe egyik megtalált adatrögzítő fekete dobozát nézik a mentőalakulatok tagjai az indonéziai Pangkalan Bun katonai repülőterén
Vágólapra másolva!
Indonéz búvárok kiemelték hétfőn a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének egyik adatrögzítő fekete dobozát -– jelentette be a kutatást irányító indonéz illetékes.
Vágólapra másolva!

Banbang Soelistyo közölte, hogy a berendezést a géproncs szárnya alatt találták meg, a tengerfenéken, harminc méter mélyen. Egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban van, lekérdezhetők-e a rajta tárolt információk. A gép másik, a pilóták beszélgetéseit rögzítő fekete dobozát egyelőre nem találják, de folytatják a kutatást – mondta Soelistyo.

Teljes hajózár

Az indonéz hatóságok hétfőn teljesen lezárták a hajóforgalom elől a Jávai-tengernek azt a részét, ahol keresik a másik fekete dobozt. Felszólították a térségbeli vállalatokat, hogy tartsák be a "rádiócsendet", hogy könnyebben lehessen észlelni a fekete doboz által leadott jeleket.

Az AirAsia-gép darabjának kiemelése Forrás: AFP/Adek Berry

Két hétig elemzik

Az adatrögzítő dobozt Jakartába szállítják. Az adatok elemzése két hétig is eltarthat, de az előzetes eredmények két napon belül ismertté válhatnak, feltéve, hogy a berendezés nem károsodott súlyosan. A két fekete doboz megtalálása, illetve a rajta tárolt adatok és felvételek elemzése kulcsfontosságú a tragédia okainak megértése szempontjából.

Az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe egyik megtalált adatrögzítő fekete dobozát nézik a mentőalakulatok tagjai az indonéziai Pangkalan Bun katonai repülőterén Forrás: MTI/EPA/Bagus Indahono

48 holttest

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. Eddig 48 holttestet találtak meg a tengerben. A többi áldozat teteme – legalábbis a többségük – feltehetően a géptest roncsában van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!