Megtalálták a Tutanhamon-botrány felelősét

Tutanhamon
Tutanhamon világhíres színarany halotti maszkja
Vágólapra másolva!
Menesztették a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátori osztályának vezetőjét, miután helytelenül ragasztották vissza Tutanhamon fáradó világhírű arany halotti maszkjának szakállát.  
Vágólapra másolva!

Ilham Abdel Rahman osztályvezetőnőnek büntetésből a harci kocsik osztályán kell dolgoznia a továbbiakban, helyére a Kopt Múzeumból hívtak szakembert. A múzeum több más munkatársa ellen vizsgálat indult.

Meglökte, eltörte

Az egyiptomi kormány egy fémekre specializálódott német restaurátortól, Christian Eckmanntól, a mainzi Római-Germán Központi Múzeum munkatársától kérte szakvéleményt a maszk állapotáról, és őt bízta meg a helyreállítás koncepciójának kidolgozásával is.

Tutanhamon halotti maszkjának szakállát törték le Forrás: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl

A múzeum egyik munkatársa egy világítótest kicserélése közben a vitrinben véletlenül meglökte a szakállt, amely leesett. Azt műgyantával stabilan visszaragasztották ugyan, de az eredmény nem esztétikus - mondta el a német szakember a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak.

Szerinte a restaurátorok sietősen és "nem tisztán" dolgoztak, ráadásul az epoxigyanta problémás anyag a restaurálásban, mivel nehezen oldható.

Lehetne szebben is

A korrekt helyreállítást Eckman "kényes, de megoldható" műveletnek nevezte.Az aranytárgyak felülete egyfelől érzékeny, másfelől vegyileg stabil, és léteznek óvatos mechanikus lehetőségek a műgyanta kármentes eltávolítására - mondta.

Maga a német restaurátor sem tudja még azonban, hogy milyen módszert választ a szakáll eltávolítására és szakszerű visszahelyezésére, ehhez - mint mondta - jobban kellene ismernie a szakáll "belső életét és az ősi rögzítési módot".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről