A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Családirtó orosz miatt forrong Örményország

Valerij Pemjakov
Vágólapra másolva!
Egy örmény család hat tagját, közöttük egy kétéves kislányt is lemészárolt a betörésen ért orosz katona. A gyilkosságok miatt súlyos zavargások robbantak ki Örményországban - a tiltakozók az orosz egységek teljes kivonásáért tüntetnek.
Vágólapra másolva!

Lassan országos méreteket ölt a tiltakozási hullám Örményországban, ami azután kezdődött, hogy egy orosz katona kiirtott egy egész családot.

A tragédia a Jerevántól 120 kilométerre fekvő Gümri (korábban Leninakan) városában történt, ahol a helyi orosz katonai bázisról kiszökött katona még hétfő hajnalban agyonlőtte egy helyi család hat tagját, köztük egy kétéves kislányt.

Egy csecsemőt is megkéselt

A rendelkezésre álló adatok szerint a 18 éves Valerij Permjakov közlegény az éjszaka folyamán a fegyverével együtt elhagyta az őrhelyét, hogy italt szerezzen. Elmondása szerint ezért mászott be az egyik családi ház ablakán, ahol a házigazda felesége rajtakapta.

Italt akart lopni, végül egy család hat tagját mészárolta le Valerij Pemjakov Forrás: VKontakte / Valerij Pemjakov

Miután a gépfegyverével lelőtte az asszonyt, végigjárta a házat, ahol a puskáját és a tőrét használva módszeresen végzett a család további öt tagjával, akiket az ágyukban ért a halál. Egyedül egy héthónapos csecsemő maradt életben, akit a történtek után több késszúrással szállítottak kórházba.

A gyilkost akarják

A katona ezt követően elmenekült a helyszínről - határőrök fogták el, miután megpróbált átszökni Törökországba. Jelenleg az orosz katonai hatóságok őrizetében van. A mintegy 150 ezres városban azután törtek ki a zavargások, hogy a helyiek a laktanyához vonultak, és a családirtó kiadását követelték. A több ezres tömeg később szembeszállt a feloszlatásukra kivonult rohamrendőrökkel is.

Véres összecsapások

Azóta valóságos csatatérré változtak Gürmi utcái. A pajzsokkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal felszerelt rendfenntartókkal történt összecsapásoknak az előzetes hírek szerint több súlyos sérültje van.

Tüntető tömege követeli a gyilkos orosz katona kiadatását az örményországi Gümriben Forrás: AFP/Karen Minasyan

A megmozdulások azóta más városokra is kiterjedtek. Szombaton a jereváni orosz nagykövetség előtt összegyűlt közel százfős tömeg már az orosz támaszpont felszámolását, és az orosz katonaságnak az országból való teljes kivonását követelte.

Ötven évre hosszabbítottak

A Gümriben működő támaszpont egy 1990-ben kötött kétoldalú szerződés alapján látja el Örményország légvédelmét, valamint része Oroszország rakétavédelmi komplexumának. Az ötezer katona befogadására alkalmas bázis működését öt éve hosszabbították meg közös megegyezéssel, még legalább ötven évre – áll a Szabadság Rádió beszámolójában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!