Martin Schulz: európai kormányra van szükség

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Orbán Viktor miniszterelnök beszéde közben az Európa Parlamentben Strasszburgban 2015 május 19-én Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Orbán Viktor miniszterelnök beszéde közben az Európa Parlamentben Stras
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Orbán Viktor miniszterelnök beszéde közben az Európa Parlamentben Strasszburgban 2015 május 19-én
Vágólapra másolva!
A görögországi helyzet alakulása révén súlyos válságba jutott az Európai Unió - véli az Európai Parlament elnöke, aki szerint irányváltásra van szükség, el kell indulni a közös uniós kormány kialakítása felé.
Vágólapra másolva!

Martin Schulz a német Sternben szerdán megjelenő interjúból a hírmagazin honlapján kedden közölt részletek szerint elmondta, hogy

a felelősségi körök, kompetenciák egyértelmű elhatárolására van szükség.

"A központi, fontos európai kérdések megoldását nem szabad többé a nemzetállami kormányfőkre bízni. Ehhez közös intézményekre van szükségünk, és egyszer szükségünk lesz egy európai kormányra" - mondta a német szociáldemokrata politikus.

Hozzátette, hogy a világkereskedelem, az éghajlatváltozás, a migráció, az adókerülés és a monetáris politika ügyeivel egyetlen nemzetállam sem tud egyedül megbirkózni.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

A július elején tartott görögországi népszavazás - amelyen a többség elutasította a nemzetközi hitelezők akkori ajánlatát - "talán egy jókor érkezett figyelmeztetés volt", hiszen a felmérések azt mutatják, hogy a görögök többsége hazájuk euróövezeti tagságának megőrzését szeretné, a népszavazáson leadott voksokkal pedig azt fejezték ki, hogy "egy másféle EU-t akarnak" - fejtette ki az EP elnöke, rámutatva, hogy "sokan már nem kapcsolják össze az Európa-eszmét az Európai Unióval".

"Kétségtelenül súlyos válságban vagyunk" - mondta Schulz az utóbbi napok fejleményeiről. "Ilyen sok frusztráció, csalódottság és kölcsönös meg nem értés ekkora intenzitással még nekem is új, pedig már régen a szakmában vagyok" - mondta a német politikus. Ugyanakkor "Európa nincs a halálán" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!