Megtiltották az ukrán rendőröknek, hogy a hadkötelesekre vadásszanak

Vágólapra másolva!
Mostantól tilos a rendőröknek rész venni a katonai toborzásban, a behívók kézbesítésében, és a mozgósítás hatálya eső állampolgárok előállításában.
Vágólapra másolva!

Arszen Avakov belügyminiszter, aki kezdettől a hivatásos hadsereg létrehozását sürgeti az ukrán kormányban, megunta, hogy rendőreit olyan akciókba vonják be, ami távol áll a rendfenntartó erők hatáskörétől.

„Határozott parancsban utasítottam a rendőrséget, hogy többé ne vegyenek részt a hadkiegészítő parancsnokságok hajtóvadászatában” – tette közzé hivatalos Facebook-oldalán a belügyi tárca vezetője.

Avakov arról is rendelkezett, hogy a rendőrség mostantól érdemben foglalkozzon azokkal a lakossági bejelentésekkel, amelyek egyes hadkiegészítő parancsnokok törvénybe ütköző túlkapásaira vonatkoznak. Utalva ezzel az olyan jelenségekre, amikor a toborzótisztek nem a hatályos törvényeknek megfelelően járnak el, azaz olyan helyzetekben is osztogatják a behívókat például, amelyek ellentmondanak az erre vonatkozó szabályzatnak.

A belügyminiszter szerint nem mobilizáció, hanem egyenest debilizáció zajlik jelenleg az országban, amikor

erősen elmeháborodott-gyanús toborzó parancsnokok tolvajokat, csempészeket, azaz köztörvényes bűnözőket soroznak be,

csak hogy teljesítsék a mozgósítási parancsban kapott kvótákat.

Nincs olyan épeszű állampolgár, aki a forrónyomon elfogott kárpátaljai cigarettacsempészekre, vagy az utcán találomra összefogdosott járókelőkre bízná a hazája védelmét, és szívesen áldozna az adójából arra, hogy az ilyeneket drága pénzen felfegyverezzék, majd kituszkolják a frontra – írja közösségi oldalán a miniszter.

Avakov szerint az ország biztonságát csak szerződéses, megfelelően motivált, profi hadsereg létrehozásával lehet garantálni, nem holmi könyvelőkből, földművesekből, falusi tanítókból erőszakkal toborzott „rongyos gárdával”, mint ahogy az jelenleg zajlik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről