A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Másfél évre csökkentették Ehud Olmert büntetését

Ehud Olmert
Former Israeli Prime Minister Ehud Olmert looks on during his trial on May 25, 2015 at Jerusalem's District Court. A Jerusalem court sentenced Olmert to eight months in prison, after convicting him of corruption in a March retrial, Israeli media reported. The 69-year-old already faces a six-year prison sentence handed down in a separate bribery case which is currently the subject of an appeal to the supreme court. AFP PHOTO / POOL / HEIDI LEVINE / AFP / POOL / HEIDI LEVINE
Vágólapra másolva!
Másfél évre csökkentette Ehud Olmert börtönbüntetését az izraeli legfelsőbb bíróság. Az ítészek többsége nem látta kellően bizonyítottnak a korrupciós vádakat. 
Vágólapra másolva!

Fellebbezés nyomán részben felmentette a korrupciós vádak alól az izraeli legfelsőbb bíróság jogerős ítéletében kedden Ehud Olmert volt miniszterelnököt.

Olmertnek februárban kell majd börtönbe vonulnia Forrás: AFP/Heidi Levine

A korábban kiszabott hatéves börtönbüntetését a bírói testület másfél éves letöltendő szabadságvesztésre csökkentette.

Izrael történetében először kell börtönbe vonulnia az ország egyik korábbi miniszterelnökének

egy korrupciós ügyben lezajlott büntetőeljárás nyomán, várhatóan február 15-én.

Felülbírálták az ítéletet

A korrupciós ügyben számos jeruzsálemi politikust és építési vállalkozót ítéltek el, miután rájuk bizonyították kenőpénzek adását és elfogadását egy ingatlanfejlesztési panamában. A legfelsőbb bíróság közös fellebbezésükre többségi határozattal,

a bizonyítékok hiányára hivatkozva egy részük büntetését csökkentette.

A döntést egy öt neves bíróból álló tanács hozta meg, amely több mint egy éven át ülésezett a bonyolult ügyben, amelyet egy 950 oldalas ítélettel zárt le.

Izrael legfelsőbb bírói grémiuma felülbírálta, több vádlott esetében enyhítette egy körzeti bíróság nyolc közhivatalnok és üzletember ügyében 2014 márciusában hozott ítéleteit.

Nem látták bizonyítottnak

Olmert ügyében a Holyland elnevezésű ingatlanpanamában a testvérének, Joszi Olmertnek átadott félmillió sékeles, vagyis mintegy 35 millió forintos kenőpénz elfogadását

a bírók többsége nem látta megfelelően bizonyítottnak.

Így végül csak egy csekélyebb jelentőségű, hatvanezer sékeles, vagyis mintegy 4 millió forintos, Morris (Móse) Talansky amerikai üzletembertől törvénytelenül kapott pénzösszeg ügyében találták egyértelműen bűnösnek, és ezért letöltendő börtönbüntetését és a rá kiszabott bírság összegét csökkentették.

A jelenleg hetvenéves Ehud Olmert még jeruzsálemi polgármestersége és gazdasági miniszteri hivatala idején követte el az ellene felhozott korrupciós vétségeket.

Különleges intézkedésekkel készülnek

A közszolgálati rádió beszámolója szerint a fehérgalléros bűnözőket fogadó börtönben felújításokkal és átépítésekkel készülnek a volt kormányfő fogadására.

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket is bevezetnek az őt elszállásoló börtönszárnyban,

mivel Olmert különleges államtitkok ismerője, és ennek megfelelő védelemben kell részesíteni.

A börtönben szabadon látogathatják majd ügyvédei, de számára is kötelező lesz a reggel fél hatos ébresztő, és saját mobiltelefonja sem lehet.

Az idő eltöltését a börtön klubhelyiségében teheti kellemesebbé, és számára is rendelkezésre állnak majd az intézményben dolgozó orvosok és szociális munkások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!