Arabul feliratozná Merkelt egy német miniszter

"EMBARGO DECEMBER 31, 2014, 00:01: FREE FOR NEWSPAPERS' EDITIONS FROM DECEMBER 31, 2014 AND FOR ONLINE USE FROM DECEMBER 31, 2014, 00:01"
Employees of the chancellery and tv crew watch on a screen as German Chancellor Angela Merkel records her annual New
Angela Merkel újévi beszéde
Vágólapra másolva!
Arab és a Németországba érkező menedékkérők egyéb anyanyelvein kellene feliratozni a német kancellár és államfő beszédeit a bevándorlási miniszter szerint, hogy ők is megértsék, a németek hogyan élik meg a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Feliratozni kellene arab nyelven és a németországi menedékkérők további nagy csoportjainak nyelvén a német államfő karácsonyi és a kancellár újévi televíziós beszédét - vetette fel Aydan Özoguz, a bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős német államminiszter.

Hogy a menekültek is megértsék

Aydan Özoguz a Bild című lap csütörtöki számában közölt nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültek jelentik az "év témáját", és "szép lenne, ha ők is érthetnék, hogy mi ebben az országban hogyan éljük meg a helyzetet".

Ezért érdemes lenne a közszolgálati televíziók médiatárában idegen nyelvű feliratokat mellékelni a szövetségi elnök karácsonyi televíziós beszédéhez és a kancellár újévi üdvözletéhez. A felvételekhez például arab, fárszi (perzsa, az irániak nyelve), pastu (Afganisztán egyik hivatalos nyelve) és tigrinya (Eritrea hivatalos nyelve) feliratokat kellene készíteni - mondta az államminiszter.

Arab feliratot szeretne a miniszter Angela Merkel újévi beszédére Forrás: AFP/Pool/Maurizio Gambarini

Hogy az uniós államfők megértsék

Nem ártana angol vagy francia felirat sem, mert akkor "talán más uniós államfők is figyelmesen meghallgatnák" Joachim Gauck államfő és Angela Merkel kancellár beszédét - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Az elnök nyílt vitát szeretne

Joachim Gauck beszédét karácsony napján, december 25-én este sugározza az ZDF országos közszolgálati televízió. Az elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint nyílt vitát sürget majd a menekültválság kezeléséről, és hangsúlyozza, hogy a vita nem az "együttélés zavara, hanem a demokrácia része".

Ugyanakkor a gyűlölködés és az erőszak nem "legitim eszköz" a vitában, és "megvetést és büntetést érdemelnek" mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak - áll az államfő beszédében.

Németország arcai

Joachim Gauck szerint ügyelni kell, hogy a menekültek jelentette kihívás ne vezessen megosztottsághoz, a döntéshozóknak pedig olyan intézkedéseket kell tenniük, amelyek "tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket". A német szövetségi elnök beszédében köszönetet mond a menekülteket segítő önkénteseknek, akik szavai szerint a "jószívű és emberséges" Németország "arcaivá váltak", és kifejezi bizakodását, hogy Németország megbirkózik a kihívással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről