Az észak-koreai ginzenglikőrtől nyugodtan be lehet rúgni, mert nem lesz az ember másnapos – jelentette büszkén a Pyongyang Times.
A cikk szerint a Taedonggang élelmiszeripari vállalat évekig dolgozott a fejlesztésen. A cukrot égetett rizzsel cserélték fel, amivel egyszerre két célt is elértek: megszüntették az ital ízének keserűségét, és leszámoltak a másnapossággal.
A Koryo likőrt hatéves ginzengből készítik, és az italt már korábban is „életelixírként” reklámozták – számolt be az NK News.
A lap megkérdezte az italról Andray Abrahamiant, a Choson Exchange kutatási igazgatóját, aki rendszeresen jár Észak-Koreában, mivel a cég feladata kimondottan a kommunista ország gazdasági fejlődésének elősegítése.
Abrahamian nem emlékszik arra, hogy valaha kóstolta volna ezt az italt, de, mint mondta, az országban több kiváló likőrt is gyártanak. „Tapasztalataim szerint azonban sehol a világon nem készítenek olyan alkoholt, ami ne okozna másnaposságot” – tette hozzá.
Az északiak szerint a ginzengnek köszönhető, hogy az ember nem lesz másnapos. A ginzenget a Koreai-félsziget mindkét részén használják orvosi célra, és Phenjan szerint abból készült az a csodaszer is, amellyel képesek gyógyítani a SARS-ot, az AIDS-et, a tüdőgyulladást, valamint a MERS-et is.