Saját munkatársaikat is átverték az amerikai titkosügynökök

drónok, dróntámadás, drón, háború, usa, Kiállított drón a 2013-as washingtoni drón kiállításon
Vágólapra másolva!
Időnként hamis információkat írtak feljegyzéseikbe az amerikai titkosszolgálat, a CIA magas rangú vezetői, hogy saját kollégáikat megtévesszék. Akkor alkalmazták ezt az eljárást, ha még véletlenül sem akarták, hogy az igazság kiderüljön egy-egy műveletről vagy eseményről. Külön neve is volt az eljárásnak, ami lehet, hogy törvénytelen.
Vágólapra másolva!

Évekig küldözgettek hamis információkat saját kollégáiknak a CIA vezetői, mert így akarták megőrizni a legfontosabb titkokat - derítette ki a Washington Post. A hazugságokat a szervezet belső, hivatalos - és egyébként is szigorúan titkos - rendszerén, feljegyzések formájában terjesztették. Ha szükség volt arra, hogy kollégáik egy kisebb része megismerje a valóságot, akkor őket más csatornákon keresztül tájékoztatták.

Az eljárásnak külön neve is volt: "szemfényvesztés".

Előfordult olyan eset, hogy a Pakisztánban dolgozó ügynököknek azt mondták, az al-Kaida egyik vezetője törzsi leszámolás áldozata lett. A szélsőséges fegyverest valójában dróntámadás ölte meg. A CIA vezetői viszont akkoriban nem akarták, hogy az elemzők ismerjék, mire képes az amerikai drónprogram.

A drónprogramról is hazudott dolgozóinak a CIA Forrás: AFP/Soul Loeb

Egy másik alkalommal szintén a Pakisztánban dolgozó ügynökök kapták azt az információt, hogy nincs engedélyük az al-Kaidához köthető Abu Zubaida megtámadására. Nem sokkal később egy kisebb csoport más csatornán azt az információt kapta, hogy végrehajthatják az akciót, a támadásban

meg is ölhetik a fegyverest.

Abu Zubaidát egyébként 2002-ben élve fogták el Pakisztánban. A CIA terroristákkal szemben alkalmazott vallatási módszereit vizsgáló amerikai szenátusi bizottság jelentésében is szerepel a férfi neve, nem véletlenül. Brutálisan megkínozták, többször is.

A "szemfényvesztésre" is akkor derült fény, amikor ez a bizottság gyakorlatilag nyomozni kezdett a CIA ellen. A vizsgálatot végzők furcsa ellentmondásokat találtak a szervezet belső tájékoztató anyagaiban.

A Washington Postnak név nélkül nyilatkozó ex-ügynökök véleménye eltér abban, hogy a módszer hasznos-e vagy sem. Volt, aki azt mondta, hogy ritkán alkalmazták a szemfényvesztést, de akkor muszáj volt hazudni.

A tálibok elleni műveléetek során is alkalmaztak szemfényvesztést Forrás: AFP/Saeed Khan

Mások szerint az eljárás "játék a tűzzel". Ezt mondta Fred Hitz is, aki 1990 és 1998 között volt a szervezet egyik vezetője. Szerinte nagyon kockázatos hamis információkat közölni az ügynökökkel, mert előfordulhat, hogy valaki egy hazugságra alapozva hoz döntést.

Ez egy rázós helyzetben nagyon veszélyes lehet.

A hamis információk terjesztése egyébként bevett titkosszolgálati fogás, de általában az ellenérdekelt féllel szemben szokták alkalmazni. Névtelenül nyilatkozó ügynökök is azt mondták, hogy a módszer a szervezeten belül is bizonytalanságot szül.

Az sem tiszta, hogy hányszor alkalmazták az eljárást. Az egyik ügynök azt mondta, hogy két évtizedes pályafutása alatt csak öt, esetleg hat szemfényvesztést látott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!