Észak-Korea rakétákat lőtt a Japán-tengerbe

állami propaganda, Észak-Korea, rakéta
A man watches a news report showing file footage of North Korean missiles on parade, at a railway station in Seoul on March 4, 2016. North Korean leader Kim Jong-Un has ordered its nuclear arsenal readied for pre-emptive use at anytime, in an expected ramping up of rhetoric following the UN Security Council's adoption of tough new sanctions on Pyongyang. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE / AFP / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Két, rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Észak-Korea a Japán-tengerbe. A kommunista ország az újabb ENSZ-szankciók miatt a gazdasági kapcsolatokat is megszakította déli szomszédjával.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe - jelentette a csütörtökön a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg vezérkarából származó információkra hivatkozva.

A rakétákat helyi idő szerint csütörtök hajnalban lőtték ki Hvanghae tartományból. Mintegy ötszáz kilométer megtétele után a keleti partvidéken fekvő

Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe.

A dél-koreai hadsereg éberen figyeli a helyzetet, és kész arra, hogy elhárítson bármilyen észak-koreai provokációt.

Újabb szankciók

Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és fejleszti a nagy hatótávolságú és ballisztikus rakétáit. Egy héttel ezelőtt hat, rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányába.

Egy hete hat, rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ez alig pár órával azután történt, hogy

az ENSZ újabb büntetőintézkedéseket fogadott el Észak-Korea ellen,

válaszul arra, hogy az január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

Megelőző csapással fenyegettek

A mostani phenjani "kardcsörtetés" azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a minap megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel.

Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsongun, a kommunista Észak-Korea vezetője

megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát,

egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

Az újabb ENSZ-szankciókra válaszul Phenjan azt is bejelentette, hogy

érvénytelenít minden, Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodást,

és elkobozzák a dél-koreai cégek észak-koreai kintlévőségeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!