Ő lehet az isztambuli merénylő

isztambuli merénylő török szilveszter éjszakán történt, 39 halálos áldozatot követelő lövöldözés
isztambuli merénylő török szilveszter éjszakán történt, 39 halálos áldozatot követelő lövöldözés
Vágólapra másolva!
Török sajtójelentések szerint a rendőrség már azonosította az újévi isztambuli merénylet elkövetőjét, de nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség újabb fényképet hozott nyilvánosságra a terrortámadás gyanúsítottjáról, aki sajtójelentések szerint üzbég vagy kirgiz lehet.

Ő lehet a merénylő Forrás: AFP/Handout

A felvételt egy szelfivideóból vágták ki, amely a Taksim téren, Isztambul egyik legforgalmasabb részén készült.

A rendőrség azt is közölte, hogy rendelkeznek a támadó ujjlenyomatával.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Nyomoznak az után is, hogy tagja-e az Iszlám Állam sejtjének, amelyet az Atatürk repülőtér elleni júniusi merénylet elkövetésével gyanúsítanak – számolt be a BBC.

Ők irányították az egész európai merényletsorozatot

A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és egyébként is a módszer nagyon hasonlít arra, amelyet a terrorszervezet a potenciális merénylőknek javasol. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Családjával érkezett Isztambulba

A lapok úgy tudják, hogy a férfi novemberben érkezett Törökországba a feleségével és két gyerekével, és a családjának több tagja is őrizetben van.

Egyes jelentések szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Törökországot egy újévi merénylet veszélyére,

de részleteket nem tudtak a támadás helyét illetően - írta internetes oldalán a Sky News.

Az áldozatokat, egy kivétellel, már azonosították, a Hürriyet szerint közülük 25-en külföldiek voltak, 13-an törökök.

Felesége állítja: nem tudott a támadásról

A merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról - írta internetes oldalán a Habertürk című török napilap.

A kedden őrizetbe vett nő a hatóságoknak leszögezte: még arról sem tudott, hogy a férje az Iszlám Állam szimpatizánsa lenne.

Az Ihlas török hírügynökség titkosszolgálati információi alapján kedden azt közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek onnan szárazföldön először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább.

A támadó személye már ismert, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren. Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!