20 havi börtönre ítélték Hongkong volt kormányzóját

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés miatt húsz hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a bíróság Donald Tsangot, Hongkong korábbi kormányzóját. 
Vágólapra másolva!

Tsang bűnösségét már a múlt héten megállapította a kilenctagú esküdtszék, szerdán a bíróság már csak a büntetési tételről határozott. Andrew Chan főbíró közölte: visszatartó erejű ítéletet kellett hozni, és semmi okát nem látta annak, hogy felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki az egykori brit gyarmat korábbi vezetőjére.

Donald Tsangot azért ítélték el, mert titokban bérleti tárgyalásokat folytatott Bill Wong Cho-bau ingatlanmágnással, miközben az általa vezetett hongkongi kormány egy olyan rádióállomás műsorszórási engedélyéről határozott, amelynek Wong volt a többségi tulajdonosa.

Tsangot bilincsben vitték a bíróságra a kórházból, ahol hétfő óta ápolják, mert légzési nehézségekre és mellkasi fájdalomra panaszkodott. A hongkongi politikai és gazdasági elit több tagja írt levelet a bíróságnak, hogy kezeskedjenek Tsangért, és enyhe büntetés kiszabását kérjék. A bíró azt mondta: 30 hónapos büntetést akart kiszabni, de Tsang jó jellemére és Hongkongért tett szolgálataira tekintettel tíz hónappal mérsékelte a büntetés mértékét.

A volt kormányzó jogi problémái azonban még nem oldódtak meg teljesen, mert egy másik vesztegetési ügyben korábban nem tudott döntésre jutni az esküdtszék, és az új tárgyalást várhatóan szeptemberre tűzik majd ki.

A most 72 éves Donald Tsang 2005-től 2012-ig állt Hongkong élén. Ő volt az egykori brit gyarmat második kormányzója, s ezáltal a legmagasabb rangú hongkongi politikus, akit büntetőperben valaha elítéltek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!