Az Egyesült Államokban tárgyal a NATO főtitkára

STOLTENBERG, Jens
Varsó, 2016. július 9. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO kétnapos csúcsértekezletén a varsói Nemzeti Stadionban 2016. július 9-én, a találkozó zárónapján. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Vágólapra másolva!
Háromnapos látogatásra érkezett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn az Egyesült Államokba. Donald Trump elnökké választása óta ez az első látogatása.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden James Mattis amerikai védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztségviselőkkel is találkozik. Szerdán pedig a tervek szerint részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció külügyminiszteri szintű ülésén. Stoltenberg mindemellett kétoldalú egyeztetéseket is folytat majd több ország képviselőjével.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Forrás: MTI/PAP/Pawel Supernak

Egyébként ez lesz a NATO-főtitkár

első látogatása az Egyesült Államokban, amióta Donald Trumpot megválasztották.

Trump azt már korábban jelezte, hogy újra akarja tárgyalni az amerikai hozzájárulást a NATO költségvetéséhez. Arról pedig még elnökjelölként beszélt, hogy egy esetleges orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig

bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik

védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet azonban tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!