Donald Trump elrendelte a büntető csapást a szíriai gáztámadás miatt

Horizontal
Elindult az egyik Tomahawk
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják – közölték amerikai tisztségviselők. A rezsimmel szövetséges Oroszország egy független nemzet elleni katonai agresszióként értékelte a támadást és összehívná a Biztonsági Tanácsot. Más külföldi vezetők általában támogatták a légicsapást. A tőzsdék estek, az olaj és az arany ára emelkedett. 
Vágólapra másolva!

A floridai rezidenciáján tartózkodó Donald Trump amerikai elnök rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy

mélyen megrendítette

őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár

végleg kudarcot vallottak.

Trump: Aszad egy diktátor

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint

a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást,

melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyerekeket, kisbabákat. Trump hozzátette: Nem lehet vita tárgya, hogy

Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be,

és ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is."

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy

Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

Tomahawkok csaptak le

Az amerikai légicsapásokról beszámoló Fox News információi szerint az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást. A haditengerészet több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyag-állomások ellen. A Fox News úgy tudja, hogy

a büntető csapásról az Egyesült Államok előre értesítette Oroszországot,

bár a csapások nem érintették a homszi bázisnak azt a részét, ahol orosz katonák állomásoznak.

Elindult az egyik Tomahawk. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Robert S. Price

Szaringáz

A szintén Floridában tartózkodó Rex Tillerson külügyminiszter azt mondta: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor

szaringázt vetettek be.

Titkosszolgálati feltételezések szerint a homszi bázisról hajtották végre a damaszkuszi rezsim erői a keddi mérgesgáz-támadást az idlíbi Hán Sejkún ellen, amelyben legalább 86 ember, köztük nagyon sok kisgyerek halt meg. A szaringáz használatát török források is megerősítették az áldozatok boncolása után.

A szíriai rezsim nem először vetett be halálos ideggázt saját lakossága ellen, erről itt olvashat bővebben.

Arányos csapás

A megtorló légicsapásokat a miniszter "arányosnak" minősítette. Majd

ismét felvetette Oroszország felelősségét,

azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint

Hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy

Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre,

ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy az idlíbi gáztámadásra adandó válaszcsapáshoz

három opciót vázoltak fel

az elnöknek, aki különösen két változatot tartott megfelelőnek, és a döntést végül csütörtökön hozta meg.

A Pentagon szóvivője bejelentette: az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag- és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok megsemmisítésével sikerült csökkenteni a damaszkuszi kormány képességét újabb vegyifegyver-támadások indítására.

A Tomahawk

A BGM-109 Tomahawk az Egyesült Államok hadműveleti politikájának megtestesítője: rendkívüli távolságból, nagy pontossággal és saját emberi élet veszélyezetése nélkül semmisíti meg a célpontot.

Hajóról vagy tengeralattjáróról indítható: a célt alacsonyan, a radarok által nehezen észlelhetően közelíti meg. Bár a köznyelvben rakétaként ismert, valójában nem az: gázturbinás hajtóművel rendelkező manőverező robotrepülőgép. A Tomahawk hagyományos és nukleáris robbanófejjel egyaránt felszerelhető.

Szíria: Vannak veszteségek

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte a péntek hajnalban véghez vitt amerikai rakétacsapást. A televízió szalagcíme szerint az Egyesült Államok "számos rakétával" hajtott végre támadást "szíriai katonai célpontok" ellen. A szíriai hadseregre hivatkozva arról számoltak be, hogy "vannak veszteségek". Egy katonai tisztségviselő szerint főleg anyagi károk keletkeztek, ugyanakkor az illetékes nem bocsátkozott részletekbe.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a televíziónak telefonon nyilatkozva elmondta: a homszi Sajrát légibázison

a rakétacsapást követően tűz ütött ki,

a lángokat két órával később sikerült megfékezni. Vannak halottak és sebesültek, de pontos adatokat nem közölt. Az al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint legalább négy ember meghalt a támaszponton.

Romokban a bázis

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy négy ember, köztük a légierő egy dandártábornoka meghalt. A repülőteret szinte teljesen lerombolták, a felszállópálya, az üzemanyagraktár és egy légvédelmi létesítmény is megsemmisült – mondta Rami Abdel-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Még a homszi légi támaszpont elleni amerikai

rakétatámadás előtt biztonságba helyezte az ott állomásozó harci gépeinek többségét a szíriai hadsereg

– jelentette az al-Madzsadin libanoni televízió saját értesülésre hivatkozva. Szerintük a bázison összesen öt halálos áldozata és hét sebesültje van a légicsapásnak.

A szíriai Homsz város kormányzója azt állítja, hogy

vannak az amerikai támadásnak civil áldozatai

a megtámadott sajráti légibázis közelében lévő faluban.

Kreml: Független nemzet elleni agresszió

A moszkvai vezetés sokáig nem reagált az amerikai légicsapásra, amely – hangsúlyozzák orosz hírügynökségek – az első volt az öt éve kezdődött szíriai konfliktusban. Aztán megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, és egy független nemzet elleni agressziónak minősítette az amerikai beavatkozást – tudósított a BBC. Oroszország kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását a támadás miatt, hiszen Szíria ENSZ-tagállam, és a támadás nemzetközi jogba ütközik – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium vezetője, Viktor Ozerov.

A Kreml álláspontja szerint a rakétatámadás jelentősen rontja az orosz–amerikai kapcsolatokat. „A legfontosabb Putyin véleménye szerint, hogy ez a lépés nem visz bennünket közelebb a végső célhoz a nemzetközi terrorizmussal vívott harcban, hanem ellenkezőleg,

és hogy hatékonyan szembeszálljunk ezzel a világméretű fenyegetéssel” – mondta Dmitrij Peszkov.

Szerinte a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

Az ellenzék elégedett

A szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte a szíriai kormányerők homszi légibázisa ellen végrehajtott amerikai katonai akciót. „Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül” – üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora, Jens Laerke azt mondta, a segélyakciókat nem befolyásolják a légicsapások.

A külföldi vezetők többsége támogatja a légicsapásokat

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Japán helyeselte, míg Irán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat, miközben Kína és Indonézia aggodalmának adott hangot. Irán, Oroszországgal együtt, az Aszad-rezsim szövetségese.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Hán Sejkúnban vegyi fegyverrel elkövetett mészárlás után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot. A reakciókról ebben a cikkben olvashat bővebben.

A magyar kormány elítél minden vegyifegyver-támadást. Szijjártó Péter szerint amerikai-orosz megegyezés hiányában most vagyunk legtávolabb a szíriai konfliktus feloldásától.

A támadás a tőzsdékre is nagy hatással volt. Hirtelen emelkedni kezdett az arany és az olaj ára.

Egy védelmi forrás a Reutersnek arról beszélt, hogy a légicsapás egyedi akció volt, egyelőre nem terveznek további támadást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről