Támadást indíthat Brüsszel Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kedden dönt arról, hogy tesz-e jogi lépéseket azért, hogy a három tagország nem fogadja be a migránsokat – így tudja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság állítólag egyetért abban, hogy felszólító levelet küldene Magyarországnak, és Lengyelországnak – közölte egy uniós tisztviselő a Reutersnek. Csehország is a listán szerepel.

Ez a migrációval kapcsolatos belső EU viták éles eszkalálódását jelentené.

Ezek a levelek az első lépést jelentik az úgynevezett jogsértési eljárásokban, amelyeket a Bizottság az uniós államok ellen indíthat, mivel szerintük nem teljesítette jogi kötelezettségeit.

Magyarország és Lengyelország korábban bejelentette, hogy nem fogadják el a migránskvótákat, és nem engedik, hogy migránsokat telepítsenek be az országba.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a parlamentben „Nem fogunk engedni a zsarolásnak és visszautasítjuk a kötelező áthelyezési kvótát."

Brüsszel egyik szóvivője - ahogy ilyenkor mondani szokták - se nem erősítette meg, de nem is tagadta az értesüléseket, de emlékeztetett Jean-Claude Juncker múlt héten tett nyilatkozatára.

Korábban Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy akik nem vesznek részt a migránsok befogádásában a meghatározott kvóta szerint, azok számíthatnak a jogsértési elljárás indul ellenük.

Lengyelország és Magyarország nem hajlandó a 2015-ös menekültkvótát elfogadni, amely áthelyezne 160.000 migránst Olaszországból és Görögországból.

Csehország kezdetben tizenkét embert befogadott a rájuk kiszabott 2691-ből, de júniusban felfüggesztette a további befogadást, biztonsági aggodalmakra hivatkozva.

2015 óta számos iszlamista terrortámadás érte Európát. A migránskvótát elutasító országoknak az a véleménye, hogy a migránsok befogadása növeli az adott országok terrorkockázatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!