Ne szájhősködjön, hanem csináljon is valamit a francia elnök

election mass-media television Horizontal
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen speaks as she takes part in the show "L'Emission politique", in the studios of French television channel France 2 in Saint-Cloud, west of Paris, on January 9, 2017. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
A szombat esti dzsihadista terrortámadás – a tanúk szerint egyébként Allah Akbart rikácsolt az egyik gyilkos – súlyosan érintette a londoni francia közösséget is. Marine Le Pen szerint új jaltai konferencia kellene, de ehhez szükség lenne egy valódi elnökre is.
Vágólapra másolva!

Négy francia súlyosan megsérült, közülük egy nőt az éjjel azonnal meg kellett operálni, az első jelentések szerint élet és halál között van. A Le Figaro úgy tudja, hogy a műtét sikeres volt, és a fiatalasszonynak meg tudják menteni az életét.

Marine Le Pen Forrás: AFP/Thomas Samson

A France 3 közszolgálati televízió déli híradójában Marine Le Pen volt a vendég. A radikális jobboldal vezetője a francia elnök felelősségéről beszélt. Azt mondta, hogy Macron ne szájhősködjön, ne dicsekedjen nem létező eredményeivel, vagyis ne locsogjon, hanem csináljon is valamit.

Marine Le Pen szerint ideje lenne egy terrorellenes, nemzetközi konferenciára és utána egyfajta nagyhatalmi koalícióra a dzsihadista gyilkosok ellen.

A második világháborús, jaltai konferencia mintájára egy második Jaltát javasolt, ahol az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország vezetője venne részt és ott meg is állapodna egy közös akcióban. Csakhogy, a Nemzeti Front elnöke szerint

ehhez szükség lenne egy valódi, erős francia politikusra, erős elnökre.

Kétségtelen: Emmanuel Macron, a bukott baloldali gazdasági miniszterből elnökké választott politikus nagyon ügyesen szerepel ugyan a tévéstúdiókban, de sem a külpolitikai, sem a belpolitikai problémákkal nem úgy tűnik, hogy meg tudna küzdeni. Ráadásul néhány nappal az új kormány megalakulása után egyik miniszteréről kiderült, hogy enyhén szólva nem fedhetetlen. Fiának erkölcsileg súlyosan kifogásolható módon szerzett munkát, a Nemzetgyűlésben, és lehet, hogy jogilag is mindez vitatható. Macron ennek ellenére nem hajlandó megszabadulni botrányba keveredett miniszterétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!