Tillerson: Meg kell változtatni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást

Rex Tillerson
US Secretary of State Rex Tillerson waits for a meeting with Canadian Foreign Minister Chrystia Freeland at the US Department of State February 8, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
Meg kell változtatni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, ha azt akarják, hogy az Egyesült Államok a megállapodás részese maradjon - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden, azt javasolva, hogy a felek hosszabbítsák meg az iráni nukleáris programra kialkudott kulcsfontosságú korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában első alkalommal részt vevő Donald Trump amerikai elnök előzőleg azzal vádolta Iránt, hogy „erőszakot, vérontást és káoszt exportál”, s arra törekszik, hogy Jemenben, Szíriában és a szunnita-síita szembenállástól fertőzött térségben máshol is kiterjessze befolyását.

„Nem engedhetjük meg egy gyilkos rezsimnek, hogy folytassa ezt a destabilizáló tevékenységét, miközben veszélyes rakétákat épít. És nem tarthatjuk magunkat egy megállapodáshoz, ha az egy nukleáris program esetleges kibontakozását leplezi” - mondta Trump. A legkeményebb szavakat ugyanakkor arra, a világ hat hatalma által 2015-ben Iránnal kötött paktumra tartogatta, amelynek keretében Teherán beleegyezett, hogy korlátozza nukleáris programját az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

Őszintén, az a megállapodás szégyen az Egyesült Államokra” - mondta.

Rex Tillerson Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Meg kell változtatni

Külügyminisztere, Rex Tillerson ennél is tovább ment, amikor a Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kedden azt mondta, hogy a megállapodást meg kell változtatni, máskülönben az Egyesült Államok nem fogja tartani magát ahhoz. Szavai szerint különösen

aggodalomra ad okot a megállapodás záradéka,

amelynek értelmében az iráni nukleáris programra előírt korlátozások egy része lejár majd 2025-től kezdve. „Ha tartani akarjuk magunkat az Iránnal kötött megállapodáshoz, akkor abban változtatásokat kell eszközölni” - tette hozzá Tillerson, aki szerint a záradékban szereplő rendelkezések megtartásával az egyezményt nem lehet ésszerűen végrehajtani. „Ez olyan, mintha újra odébbrúgdosnánk a konzervdobozt az úton, hogy majd valaki másnak kelljen foglalkoznia vele” - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!