Az EP nem szavazta meg a kebabhoz használt foszfátok tiltását
![berlin, kreuzberg, kebab, streetfood, gyorsétel, dürüm, döner](https://cdn.origo.hu/2023/12/DcigwkwbM-gEn2z-cG0MoYlJnEEoqDDE9ioDT9vWOYQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI3YjE2MDFjNTVjYzRmZjBiZDMyYzg3YjQwNWZhYzRm.webp)
Az uniós parlament tájékoztatása szerint zöld jelzést kapott az Európai Bizottság javaslata, amelynek értelmében engedélyezhető a különböző foszfátok, a di-, tri-, és polifoszfátok, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed, alkalmazása a kebab előállításához használt csirke, marha, bárány és borjúhúsban.
Az uniós bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.
Noha az ezt ellenző parlamenti környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban, 30 tartózkodás mellett leszavazta az EP-plenáris, a bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt az engedélyezést mindenképp megvárja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig
- közölte az uniós parlament.
A számos településen fogyasztott kebab előállítói szerint a foszfátokra azért van szükség, hogy a fagyasztott hús lédús, puha és ízletes maradjon.
Mások viszont azzal érvelnek, hogy a foszfátok a szív- és érrendszeri megbetegedések okozói, ezért jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek.