Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az ukrán rendőrök a Babcsenko-ügyben

Vágólapra másolva!
A férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatba hozható olyan terrorcselekmények megszervezésével, amelyeket az Arkagyij Babcsenko orosz újságíró elleni "gyilkosság" megrendezésével előztek meg - jelentette be pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Bohdan Tivodar, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálati főosztályának helyettes vezetője. A tisztségviselő hozzátette, hogy az ukrán férfit - akiről csak annyit árult el, hogy családneve T betűvel kezdődik - június 13-án vették őrizetbe. A lakásában végzett házkutatás során lőfegyvert és lőszereket foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A férfit azzal gyanúsítják, hogy ő volt a vezetője annak az egyébként csak három főből álló, ukrán csoportnak, amelyet az oroszországi Rosztov-na-Donu városában készítettek fel az orosz titkosszolgálatok tagjai arra, hogy Ukrajnába visszatérve terrorcselekményeket hajtsanak végre.

Május 29-én este közölték híradások, hogy

Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságírót hátba lőtték kijevi lakása küszöbén.

Az újságíró a mentőautóban halt bele a sérüléseibe.

Másnap Vaszil Hricak, SZBU-főnök bejelentette, hogy az újságíró életben van, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg azért, mert valóban megpróbálták megölni. Később a főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóikon azzal magyarázták a gyilkosság megrendezését, hogy

ez volt a legbiztosabb módja annak, hogy megmentsék Babcsenko életét.

Sőt, így tudtak minél több adatot gyűjteni a merénylet szervezőjétől, hogy eljussanak a megrendelőig - vagyis az orosz titkosszolgálatokig -, valamint megelőzni további terrorcselekményeket.

Babcsenko megölésének megszervezőjeként az SZBU Borisz Hermant egy magán fegyvergyártó vállalat igazgatóját nevezte meg, akit május 30-án munkatársai őrizetbe vettek, és aki azóta is letartóztatásban van.

Herman azt állította, hogy az orosz titkosszolgálatok nevében egy Oroszországban élő barátja, Vjacseszlav Pivovarnyik bízta meg őt Babcsenko megölésének megszervezésével.

A Herman által felbérelt férfi viszont amint ajánlatot kapott tőle, azonnal az SZBU-hoz fordult, így szerzett állítólag az ukrán titkosszolgálat tudomást a Babcsenko ellen készülő merényletről.

A vizsgálat szerint Pivovarnyik utasítására Herman fizette három ukrán férfi Oroszországból Ukrajnába történő átutazását. AZ SZBU vizsgálati főosztályának helyettes vezetője kiemelte:


A bizonyítékként a pénteki sajtótájékoztatón fotókat mutattak be Herman és Pivovarnyik levelezéséből, olyan részleteket, amelyekben feltűntek az említett személyek útlevélfotói - említette meg az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről