Dzsihadisták robbantottak egy kabuli gyászmenetben

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a vasárnapi kabuli gyászmenet közelében történt öngyilkos robbantás elkövetőjeként – tudatta a szélsőséges csoport szócsövén, az Aamák „hírügynökségen” keresztül.
Vágólapra másolva!

Vasárnap volt a 17. évfordulója annak, hogy egy pokolgépes merényletben meghalt Ahmed Sah Maszud, a tálibok ellen küzdő fegyveres ellenzéki erők vezetője. Kabulban az emlékére tartott gyászmenet közelében öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, a detonációban legalább hét ember meghalt, és huszonöten megsebesültek.

A civilek elleni támadások Afganisztánban a dzsihadista szervezethez köthetők. A másik szélsőséges mozgalom a tálib, amelynek idei hadjárata a legnagyobb fejfájást okozza a nyugati támogatású kabuli kormánynak, az utóbbi időben főként a kormány, a biztonsági erők és a külföldi katonák elleni támadásokra összpontosít, megfigyelők szerint akcióik nem civileket vesznek célba, jóllehet így is sok polgári lakos életét követelik.

A nyugati támogatást élvező kabuli kormány ellen az afganisztáni tálib mozgalom, és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam folytat fegyveres harcot. A két szélsőséges csoport azonban, a korábbi félelmeknek ellentmondva, nem lépett szövetségre, hanem egymás torkának ugrott, és az utóbbi hónapokban a kormányerők elleni támadások mellett sorra érkeztek a jelentések arról, hogy egymást is gyilkolják. Céljaik – a kabuli kormány megdöntése és az iszlám törvénykezés bevezetése – megegyeznek, de a két csoport között éles különbség van a vezetőség, az ideológia és a stratégia tekintetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről