Szilveszteri terrortámadásoktól félnek a német nagyvárosokban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterkor a terrorveszély miatt, és hogy megakadályozzák a nők elleni szexuális zaklatásokat. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere, Herbert Reul kijelentette, hogy bár nem létezik százszázalékos biztonság, a rendőrség mindent megtesz azért, hogy ne forduljon elő még egyszer olyasmi, mint 2015 szilveszterén Kölnben. Akkor tömegesen zaklattak nőket észak-afrikai migránsok.
Vágólapra másolva!

Az egész tartományban 5500 rendőr teljesít majd szolgálatot szilveszter éjjel, azaz dupla annyian, mint az év többi napján.

Kölnben és Düsseldorfban, ahol sok más németországi nagyvároshoz hasonlóan szintén rengeteg zaklatás volt három éve, sok rendőrnő dolgozik majd, náluk lehet feljelentést tenni a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban.

A 2015-ös tapasztalatok alapján leginkább veszélyes területeket kivilágítják: erős fénnyel világítják meg például a kölni dóm előtti teret, Düsseldorfban pedig a Rajna-parti Burgplatzot.

A tűzijátékok használatát is korlátozzák több német nagyvárosban.

A pirotechnikai eszközök lakossági használatáról szilveszter körül minden évben vita van, de az idén az egészség védelme a leginkább meghatározó szempont.

A terrorveszély kezelése is kiemelt feladat

A szabadtéri rendezvények biztonságáról mindenütt nagy erőkkel igyekeznek gondoskodni.

A rendezvények területét kordonokkal veszik körül, a szigorúan ellenőrzött bejáratoknál pedig beton terelőelemeket helyeznek el a teherautós, kamionos támadások elhárítására.

A legnagyobb készültség idén is Berlinben lesz. A város központját átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapunál húzódó szakaszán huszonnegyedszerre rendeznek évbúcsúztatót, amelyen várhatóan ismét százezres nagyságrendű tömeg vesz részt. A biztonsági előírásokat már a 2015. novemberi párizsi terrormerénylet után szigorították.

Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket korábban sem engedtek be, 2015 óta pedig nagyobb táskával, hátizsákkal, kofferrel sem lehet bemenni.


A berlini rendőrség az idén sem nem közölte előre, hogy mekkora erővel biztosítják a rendezvényt.

Tavaly több száz rendőr és egy magán biztonsági szolgálat 500 munkatársa vigyázott a szilveszterezőkre, a bejáratokhoz vezető utcákat páncélozott autókkal zárták le, és a tömegben gépkarabéllyal felszerelt rendőrök járőröztek.

A biztonsági szervek adatai szerint nem tudni előkészületben lévő terrortámadásról, de az elméleti terrorveszély továbbra is nagy, vagyis bármikor és bárhol történhet terrorcselekmény Németországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről