A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, Spiegler Elemér

Spiegler Elemér beszélget HÉTKÖZNAPI Holokauszt-emlékév holokauszt-túlélő idős SZEMÉLY zsidóság
Szombathely, 2014. július 6. A 101 éves Spiegler Elemér, a legidősebb szombathelyi holokauszt-túlélő (j2) a holokauszt 70. évfordulóján tartott megemlékezésen, Szombathelyen, a zsidó hitközség imaházában 2014. július 6-án. Az évfordulón a városháza szomszédságában felavatták a Gettó-kapu emlékművet. MTI Fotó: Kászoni László
Vágólapra másolva!
106 éves korában meghalt Spiegler Elemér, a legidősebb magyar holokauszt-túlélő – írja a Nyugat.hu.
Vágólapra másolva!

Spiegler Elemér, a legidősebb magyar holokauszt-túlélő halálhírét ismerősei és barátai osztották meg a Facebookon.

A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Lánytestvére gyerekkorában meghalt, a fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő leérettségizett, Elemér pedig cipész szakmát szerzett.

Spiegler Elemér, a legidősebb szombathelyi holokauszt-túlélő (j2) a holokauszt 70. évfordulóján tartott megemlékezésen, Szombathelyen, a zsidó hitközség imaházában 2014. július 6-án Forrás: MTI/Kászoni László

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le, ebben az évben halt meg édesapja is. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt,

ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie.

1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948-ban született meg lányuk, Éva, 1954-ban pedig fiuk, Tibor.

Tavaly augusztus 24-én ünnepelte 106. születésnapját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!