Szudáni katonai tanács bejelentette a hírszerzés vezetőjének távozását

Vágólapra másolva!
Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés, az NISS nagyhatalmú főnöke, Szalah Gos, aki az elmúlt hónapok tüntetéseinek leverését célzó műveleteket irányította - jelentette be szombaton a hatalmat Omar al-Besír elnök elmozdítása után átvevő katonai tanács.
Vágólapra másolva!

Az átmeneti katonai tanács új vezetője, Abdel Fattah Burhani elfogadta a hírszerzés vezetőjének lemondását - közölte a testület.

A védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf pénteken - egy nap után - lemondott a katonai tanács éléről. Burhani, aki korábban a fegyveres erők főfelügyelője volt,

Besír lemondása után találkozott a tüntetőkkel és meghallgatatta követeléseiket.

Gos 2009-ig tíz éven át vezette a hírszerzést, majd 2018-ban került ismét a NISS élére a tiltakozó mozgalom elleni megtorlások irányítójaként. Négy hónap alatt több ezer tüntetőt, ellenzéki vezetőt és újságírót vettek őrizetbe.

Csütörtökön, röviddel Besír lemondása után a NISS bejelentette, hogy elengednek minden politikai foglyot.

A Szudánt 30 éven át vezető 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön letartóztatta, és a hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A Szudáni Szakmai Szövetség, az SPA vezette tüntetők elutasítják ezt, és demonstrációik folytatását hirdették meg.

A NISS vezetőjének lemondása ellenére tüntetők ezrei vonultak szombaton is a hadsereg kartúmi főhadiszállásához. A tiltakozók közölték:

mindaddig az utcán maradnak, amíg polgári átmeneti tanács nem alakul.

A helyzet továbbra is feszült. Az SPA-hoz tartozó Szudáni Orvosok Bizottsága szombat reggel azt közölte, hogy a Besír hatalmának megdöntése óta eltelt két napban legalább 16 embert öltek meg a rezsim erői és árnyékmilíciái.

Adataik szerint csütörtökön 13 ember, pénteken pedig másik három, közöttük egy katona halt meg, legalább húszan pedig megsebesültek az ország különböző részeiben tartott tiltakozó megmozdulásokon. A szervezet szerint a tüntetések fellángolása,

április 6. óta legalább 38 ember, közöttük legalább hat katona halt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről