A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Őrizetbe vették korrupció gyanújával Aszif Ali Zardari volt pakisztáni elnököt

Vágólapra másolva!
Korrupció gyanújával őrizetbe vették Aszif Ali Zardari korábbi pakisztáni elnököt, az ellenzéki Pakisztáni Néppárt (PPP) volt vezetőjét hétfőn, miután az iszlámábádi legfelsőbb bíróság elutasította, hogy a politikus óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.
Vágólapra másolva!

Zardarit és nővérét, Farjal Talpurt azzal vádolják, hogy 2013 és 2015 között hamis bankszámlák segítségével több millió dollárt utalt külföldre. Talpurt egyelőre nem vették őrizetbe. A helyi sajtó szerint a pénzmosás gyanúja miatt indult vizsgálatok és a kényszerintézkedés súlyos csapást jelentenek a PPP-re, amelyben még mindig jelentős befolyással bír Zardari.

A 2007-ben meggyilkolt Benazír Bhutto pakisztáni kormányfő özvegyét a pakisztáni korrupcióellenes hatóság, a Nemzeti Elszámoltatási Hivatal (NAB) munkatársai vették őrizetbe. A volt államfőt a NAB egyik különleges börtönébe vitték, ahol orvosi kivizsgáláson esett át. A pakisztáni törvények értelmében egy gyanúsítottat legfeljebb 90 napig tarthat fogva a korrupcióellenes hatóság.

A volt államfő és nővére mindig is tagadta, hogy pénzügyi szabálytalanságot követtek volna el, a PPP pedig politikailag motiváltnak nevezte az ellenük felhozott vádakat, s bejelentette, fellebbezést nyújtanak be a legfelsőbb bíróságon.

A dpa felidézte, hogy

a hatósági intézkedés akkor történt, amikor a PPP a szintén ellenzéki Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) párttal közösen akart fellépni Imran Hán kormányával szemben,

amely csak vékony többséggel rendelkezik az ország törvényhozásában.

Ejaz Sah belügyminiszter a parlamentben kijelentette, hogy bírósági döntés alapján került sor a kényszerintézkedésre.

- hangoztatta.

Zardari - bár sosem ítélték el - 11 évet töltött börtönben korrupciós és gyilkossági vádakkal mielőtt 2008-ban elnökké választották volna.

A politikus tagadta, hogy bármilyen törvénybe ütköző cselekedetet követett volna el.

Sajtójelentések szerint az őrizetbe vett Aszif Ali Zardari hétfőn fiával, a PPP-t jelenleg vezető Bilaval Bhutto Zardarival hagyta el iszlámábádi otthonát. A PPP hívei "Soká éljen Bhutto" felkiáltásokkal köszöntötték a Pakisztánt függetlensége óta több alkalommal is vezető posztokat betöltő politikusi dinasztia tagjait.

A 2008 és 2013 között elnöki tisztséget ellátó Aszif Ali Zardari azt követően került hatalomra, hogy feleségét, a miniszterelnöki tisztséget kétszer is betöltő Benazírt, iszlamista szélsőségesek meggyilkolták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!