Donald Trump: Sikeresek a járványt lassító intézkedések

GettyImageRank2 POLITICS spirituality WASHINGTON, DC - APRIL 10: President Donald Trump speaks during a Easter blessing in the Oval Office of the White House on April 10, 2020 in Washington, DC.The Trump adminstration is stressing the need for physical di
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések sikeresek - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban hétfőn este.
Vágólapra másolva!

A terjedés görbéje laposodik, csökken a diagnosztizált új fertőzések száma. Az országban mindenkinek, akinek szüksége volt rá, biztosították a lélegeztetőgépet - mondta.

Trump bejelentette, hogy a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az ország gazdasági újraindításának tervét. Hangsúlyozta, hogy ebben

egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de a végső döntés az övé.

Reményei szerint néhány napon belül dönt a gazdasági újraindítás idejéről és körülményeiről. Megerősítette, hogy e döntés meghozatalakor mindenképpen támaszkodik a járványügyi szakemberek tanácsaira. Anthony Faucit, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet igazgatóját, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagját ismételten "kiváló embernek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy "a kezdetektől azonos platformon" van vele a járványhelyzet megítélésében.

Anthony Fauci a sajtókonferencián megerősítette: az orvosok között ugyan volt vita a járvány lassítását célzó intézkedésekről, de amikor a kimunkált ajánlásaikat bemutatták, Donald Trump mindig megfogadta, illetve követte ezeket.

A járványhelyzet függvényében áll vissza a légi közlekedés

Az elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egyes európai országokkal a járványhelyzet alakulásának függvényében állítják helyre a légi közlekedést.

Donald Trump Forrás: AFP/2020 Getty Images/Pool/Al Drago

Trump bejelentette: a hét végéig döntést hoz arról is, hogy az amerikai kormányzat továbbra is folyósítja-e az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulást. Korábban a hozzájárulás csökkentését, vagy akár teljes megvonását is kilátásba helyezte, mert szerinte a szervezet etióp elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elfogult Kína iránt.

A kisvállalkozásokat segítenék kétpárti egyetértéssel

A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter is. Pence közölte, hogy a kormányzat a járvánnyal kapcsolatos új előírásokat készíti elő az Egyesült Államok valamennyi tagállama és tengerentúli területe, illetve társult állama számára. Mnuchin azt mondta: reményei szerint az újabb, sorrendben a negyedik gazdasági csomagtervet a kormányzat kifejezetten a kisvállalkozások megsegítésére készíti elő, és a kormányzat kétpárti egyetértéssel szeretné azt elfogadtatni.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórházközpont vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Államokban 682 619 diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon, a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe pedig több mint 23 ezer amerikai halt bele. A Johns Hopkins adatai szerint a legrosszabb a helyzet New York államban, New Jerseyben, Floridában és Louisianában. Ezekben a tagállamokban meredeken emelkedik a halálozások száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!