A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Boris Johnson: Az orvosok a halálom bejelentésére is készítettek terveket

JOHNSON, Boris
2020. március 25-én a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt készített kép Boris Johnson brit miniszterelnökről. A rezidencia március 27-i közleménye szerint Johnson szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust.
Vágólapra másolva!
Boris Johnson brit miniszterelnök a Sun on Sundaynak adott interjújában elárulta, hogy orvosai készenléti terveket készítettek arra az esetre is, ha az új koronavírus okozta betegség a halálát okozta volna. A  betegségből kigyógyuló brit kormányfő szokatlan őszinteséggel beszélt a vírus elleni küzdelméről. 
Vágólapra másolva!

Nem voltam különösebben ragyogó állapotban, tudtam, hogy már megvoltak a készenléti tervek arra az esetre, ha valami nagyon balul ütne ki - fogalmazott az interjúban Boris Johnson. Az orvosoknak stratégiájuk volt arra, hogy miként kezeljenek egy 'Sztálin halála'-típusú forgatókönyvet - tette hozzá. Elmondta, kezelése alatt "literszámra nyomták" tüdejébe az oxigént, arcán légzőmaszk volt, az orrába is oxigénvezetéket helyeztek. Volt egy különösen rossz pillanat, amikor 50 százalék volt az esélye annak, hogy a légcsövembe is oxigénvezetéket kelljen elhelyezni - emlékezett vissza megpróbáltatásaira.

Kiemelte ugyanakkor, egy pillanatra sem fogadta el, hogy a betegség végleg legyűrheti. Nem lenne helyénvaló azt mondani, hogy bármikor is azt gondoltam volna: ennyi volt - fogalmazott. Johnson elismerte viszont, hogy eleinte nem vette komolyan a betegségét, és akkor sem akart kórházba menni, amikor orvosai közölték vele, hogy ez elkerülhetetlenné vált.

Talpra akarja állítani Nagy-Britanniát

A betegségből felgyógyuló kormányfő leszögezte, hogy "elsöprő erővel" vágyik arra, hogy Nagy-Britanniát ismét talpra állíthassa, és nagyon bízik abban, hogy ez sikerülni fog. Munkába állása után nem sokkal kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott a Covid-19-járvány tetőzésén.

Hozzátette, a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni, és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

London, 2020. április 27. A koronavírus-betegségből felgyógyult Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2020. április 27-én Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Nem először beszél a traumáról

Johnson nem először tett utalást arra, hogy majdnem belehalt a betegségbe.
Nem sokkal az után, hogy távozhatott a kórházból, a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte, kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor "bármerre eldőlhetett volna a dolog". Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életemet mentették meg - fűzte hozzá.

Nemrégiben Dominic Raab külügyminiszter is utalást tett erre. Raab - aki Johnson betegsége és lábadozása idején ellátta a kormányfői feladatokat - a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában azt mondta: voltak "bizonytalan kimenetelű pillanatok" a miniszterelnök kórházi kezelésének idején.

Az 55 éves Johnsonról március végén állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19-járványt okozó, SARS-CoV-2 nevű vírussal, a betegség enyhe tüneteit észlelte magán. Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítetten a Downing Street-i rezidenciáján. Állapota azonban romlott, és április 5-én a londoni St. Thomas kórházba szállították. Johnson egy hetet töltött a kórházban, ebből három napot intenzív osztályon, utána a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, a dél-angliai Chequersben lábadozott, és csak hétfőn állt munkába.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!