Málta baloldali kormánya ellen mégsem indít eljárást a baloldali többségű Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Több száz üzenetet váltott Edward Zammit, máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, a 2017-es újságíró-gyilkosság egyik állítólagos kulcsszereplőjével - jelentette a helyi média. Ezzel tehát egyre valószínűbb, hogy a baloldali politikusnak köze lehetett az ügyhöz. Ennek ellenére a baloldali többségű Európai Parlament nem indított vizsgálatot a máltai kormány ellen, nem úgy, mint Magyarország esetében. 
Vágólapra másolva!

A Times of Malta beszámolója szerint 2019 januárja és októbere között Zammit és Fenech mintegy 700 alkalommal váltott üzenetet a WhatsApp nevű szolgáltatón keresztül. Utóbbit 2019 novemberében tartóztatták le. A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, mindazonáltal azt mondta, hogy már jóval a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele. Leszögezte továbbá, hogy nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még úgy fogalmazott, hogy "nincs kapcsolat" köztük, noha azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Az ügy háttere

Mint ismert, Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, amelyek nyomán több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír.

Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is. Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről. Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat.

A történet azért visszás, mert

hiába egyre nagyobb a gyanú arra nézve, hogy a baloldali máltai kormány belekeveredett a súlyos ügybe, a jogállamiságra érzékeny, baloldali többségű Európai Parlament továbbra sem indít eljárást.

Nem úgy, mint Magyarország esetében. Ezt kifogásolta tavaly decemberben Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő, aki szerint "az európai baloldal csak a bevándorlásellenes, keresztény-konzervatív kormányok esetében aggódik a jogállamiságért, míg a baloldali kormányok esetében hallgat." A máltai újságíró-gyilkossággal kapcsolatban azt mondta, hogy a baloldal szokás szerint néma maradt az ügyben, ugyanis "Máltán baloldali szocialista kormány érintett a botrányban. "Ilyenkor hirtelen nem is olyan fontos a jogállamiság" - mondta el Hidvéghi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!