Lebombáztak egy mecsetet Afganisztánban, tucatnyi gyerek meghalt

Afghan National Security Force in Badakhshan Province Afghan National Army military Afghanistan Badakhshan ana nurphoto SQUARE FORMAT
Soldier of Afghan National Security Force in Badakhshan Province on May 19, 2106. Afghan National Army soldiers stand at the forefront of the battle in Baharak district of Badakhshan province - northeastern Afghanistan. (Photo by Mohammad Sharif Shayeq/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Légicsapás ért egy mecsetet az északkelet-afganisztáni Tahár tartományban, 12 gyermek meghalt, többen megsebesültek - közölte a tartományi tanács egyik tagja csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Mohamed Afzali újságíróknak azt mondta, a légicsapást szerdán hajtották végre Baharak körzetben, azt követően, hogy

ugyanitt kormányellenes tálib felkelők az afgán biztonsági erők több mint 40 tagjával végeztek.

A kormányerők ezt követően úgy értesültek, hogy a mecsetben szélsőséges tálib harcosok bújtak meg, és ezért bombázták az épületet, ám a lázadók már korábban elmenekültek a környékről.

Összecsapásokat jelentettek az ország déli részéről is, ahol egy hete újultak ki a harcok.

Az afgán kormány és az ellene lázadó tálibok képviselői szeptemberben kezdtek tárgyalásokat Dohában, de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek. Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több kérdésben nem tudtak megegyezni.

Katona a régióban Forrás: NurPhoto via AFP/Mohammad Sharif Shayeq/NurPhoto/Mohammad Sharif Shayeq

Az összecsapások is tovább zajlottak az utóbbi hetekben a kormánykatonák és a szélsőséges iszlamista tálibok közt, valamint több tucat civil életet követelő öngyilkos merényleteket is jelentettek.

A felkelők eddig elutasították a tűzszünet lehetőségét.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja hétfőn arra figyelmeztetett: kudarcba fullaszthatja az afgánközi béketárgyalásokat az erőszak aggasztóan magas szintje.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről