Koronavírus: egy ausztrál államban nem történt egyetlen új fertőzéses eset sem

Ausztrália, Melbourne, koronavírus
People enjoy the spring weather along the banks of Melbourne's Yarra River on October 16, 2020, as Australia's Victoria state records only two new COVID-19 coronavirus cases and no deaths, the lowest daily figure since June 9. (Photo by William WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyetlen újabb koronavírus-fertőzéses eset és haláleset sem történt az elmúlt 24 órában a járvány által leginkább sújtott ausztráliai Victoria államban, amire június 9. óta nem volt példa - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A bejelentés egy nappal az után történt, hogy Daniel Andrews victoriai miniszterelnök elhalasztotta az augusztus eleje óta vesztegzár alatt lévő ötmilliós victoriai főváros, Melbourne megnyitását, miután felmerült a gyanú, hogy a város északi peremén újabb járványgóc alakult ki. A környéken azonban

mintegy 15 ezer embert teszteltek, és minden esetben negatív volt az eredmény.

Andrewsra nagy nyomás nehezedett a melbourne-i zárlat miatt az üzleti szféra, de még a szövetségi kormány részéről is, tartottak ugyanis attól, hogy ez késleltetni fogja az ország egészének gazdasági talpra állását. A múlt héten valamelyest enyhítettek a vesztegzáron, így 25 kilométeres körzetre növelték az öt kilométeres kiutazási korlátot. A hétvégére ígértek újabb, jelentősebb lazítást, amelyet Andrews végül elhalasztott.

Járókelők Melbourne-ben, a Yarra folyónál, október 16-án Forrás: AFP/William West

A járvány miatt az ausztrál gazdaság hét százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a legnagyobb csökkenés volt 1959 óta,

amikor elkezdték mérni a gazdaság teljesítményét. A munkanélküliség júliusban 22 éves csúcspontra, 7,5 százalékra emelkedett az üzleti élet leállása és a belső államközi határok lezárása miatt.

Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. A fertőzés miatti 905 haláleset kilencven százaléka Victoria államban történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről