Tömeges tesztelést kezdtek egy olaszországi tartományban

olaszország koronavírus
Védőfelszerelést viselő egészségügyi katonák a kórházak tehermentesítésére felállított, koronavírus gyorsvizsgálatot végző állomáson dolgoznak Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. november 13-án.
Vágólapra másolva!
Az észak-olaszországi Alto Adige tartományban, vagyis Dél-Tirolban tömeges koronavírus-tesztelést kezdtek pénteken, hogy ezzel lassítsák a kórokozó terjedését.
Vágólapra másolva!

A nagyjából félmillió lakosú tartományban

három napon keresztül áll rendelkezésre 200 tesztállomás.

Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

A tesztelés önkéntes.

Arno Kompatscher kormányzó abban bízik, hogy vasárnapig a lakosság kétharmadán, nagyjából 350 ezer emberen el tudják végezni az antigéntesztet.

Akinek a gyorsteszt pozitív eredményt hoz, köteles tíz napot karanténban tölteni.

Alto Adige múlt hétfő óta tartozik a legmagasabb veszélyfokozatú olaszországi régiók közé. A hatóságok november 14. és 28. között teljesen leállították a tantermi oktatást, mert azt tapasztalták, hogy a teszteken kiszűrt fertőzöttek között egyre több volt a tünetmentes iskolás.

Védőfelszerelést viselő egészségügyi katonák a kórházak tehermentesítésére felállított, koronavírus gyorsvizsgálatot végző állomáson dolgoznak Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. november 13-án Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A tömeges tesztelés szakértők szerint akkor lehet sikeres, ha elég sokan részt vesznek benne.

- mondta Stephan Ortner, a bolzanói Eurac kutatóközpont igazgatója, aki hozzátette: hetven százalék feletti részvételi arány már sikert hozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről