A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Újabb járványvédelmi korlátozásokat vezetnek be Bulgáriában

a tengerpartokon romlik a járványügyi helyzet, Obzor, Bulgária, koronavírus
The central beach and the pedestrian street of the Black Sea town and resort of Obzor, Bulgaria are seen empty on May 04, 2020. Bulgaria is getting ready for the summer. The hotels are about to open on July 1st. The owners are still expecting for the government to appoint unified standards for disinfection and physical distancing. They should be synchronized with those from other countries in the EU. This summer Bulgaria will look for broadening the internal tourism. However for the years to come there is serious work to be done for making the country more apealing to tourists from EU and third countries, Obzor, Bulgaria on May 04, 2020 (Photo by Hristo Rusev/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A bolgár miniszterelnök szerdán újabb, a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat jelentett be, a szigorítások három hétig tartanak.
Vágólapra másolva!

Bojko Boriszov leszögezte, hogy jelenleg az emberek közti távolságtartás és a karantén az egyetlen hatékony módszere a járvány lassításának.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A pénteken életbe lépő, december 21-ig tartó korlátozások értelmében

bezárnak az éttermek, a bevásárlóközpontok, az edzőtermek, a kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek, tilos a külföldi és a belföldi utazás is,

az iskolák pedig digitális oktatásra térnek át.

Betiltják a 15 főnél nagyobb gyülekezéseket is.

A korlátozások célja a mintegy 7 milliós ország egészségügyi ellátórendszerére nehezedő terhek csökkentése. Angel Kuncsev tisztifőorvos újságíróknak azt mondta,

csökkenteni kell a fertőzöttek számát annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepeket együtt tölthessék az emberek.

A kormány a vállalkozók nyomására mindazonáltal engedélyezte a kisebb boltok nyitva tartását, és továbbra is rendezhetnek sporteseményeket, jóllehet csak zárt kapukon belül. A színházak 30 százalékos kapacitással tarthatnak nyitva.

Mindeközben szerdán több százan tüntettek az új rendelkezések ellen,

és a kormány lemondását követelték. Az emberek azzal vádolják a vezetést, hogy a burjánzó korrupció miatt nem sikerült megreformálnia az egészségügyet és az oktatást.

A járványvédelmi intézkedések miatt üres tengerpart, a bulgáriai Obzor településen Forrás: NurPhoto via AFP/Hristo Rusev

Noha a járvány első, tavaszi hulláma viszonylag enyhén érintette Bulgáriát, ősszel megugrott az igazolt fertőzöttek száma:

szerdán már 4382 új esetet regisztráltak, ezzel az összes igazolt fertőzött száma elérte a 129 348-at.

Jelenleg több mint 3600 embert ápolnak kórházban, közülük 400-at az intenzív osztályon. A Covid-19-be eddig 3226-an haltak bele.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya két hete itt a harmadik legmagasabb az Európai Unión belül, csak Belgiumban és Csehországban magasabb.

A kormány az elmúlt hónapokban többször felszólította a lakosságot, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat, csökkentendő az ellátórendszerre nehezedő terheket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!