Több tízezer illegális migránst akar beengedni az Egyesült Államokba Joe Biden - egy világjárvány idején

migration Horizontal Honduran migrants, part of a caravan heading to the US, walk in Entre Rios, Guatemala, after crossing the border from Honduras, on October 1, 2020. - A new caravan, of at least 5,000 people, left San Pedro Sula on Wednesday midnight i
Guatemala két hete nyitotta meg a határait
Vágólapra másolva!
Joe Biden bejelentette, hogy beiktatása után megnyitja az Egyesült Államok határait a migránsok előtt, és eltöröl minden olyan intézkedést, amelyet Donald Trump hozott az illegális migráció megállításának érdekében. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen döntés súlyos következményekkel járna, hiszen nemcsak hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hanem több tízezer ismeretlen hátterű személy érkezne az országba egy világjárvány idején. Elképzelhető az is, hogy megismétlődnek az Obama-kormányzat alatt 2014-ben történt események, amikor egy hasonló intézkedést követően több tízezer illegális migráns gyakorlatilag elfoglalta az Egyesült Államok déli határát.
Vágólapra másolva!

Joe Biden elnökségére minden bizonnyal a migrációpárti politika lesz jellemző, ezt pedig még az egyébként liberális New York Times is elismeri. Ez annyit jelent, hogy a demokrata elnök arra fogja biztatni a szegényebb országok lakosait, hogy az Egyesült Államokba költözzenek, és ott próbáljanak szerencsét. T. Alexander Aleinikoff, a New York-i székhelyű Zolberg Migrációs Intézet vezetője is megerősítette mindezt, hiszen a szakértő arra számít, hogy

jelentősen meg fog emelkedni a migránsok száma az országban, illetve komoly nyomás alá kerül az Egyesült Államok déli határa.

Még a migrációt leginkább támogató radikális baloldaliak is úgy gondolják, hogy a demokrata elnök személye és az általa közvetített üzenetek miatt egy eddig sosem látott mértékű migrációs hullám indulhat el Amerikában. Dora Rodriguez, a Salvavision nevű, migránsokat támogató nonprofit szervezet alapítója azt hangsúlyozta, hogy sokak számára Biden győzelme egyet jelent a határok megnyitásával és a migránsok befogadásával, így embertömegek indulnak majd el az Egyesült Államok irányába.

Joe Biden Forrás: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik

A folyamat már el is kezdődött, hiszen csak az előző hónapban 70 ezer embert fogtak el a határőrök, amely 64 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ez a fajta politikai irányvonal a szöges ellentéte annak a lakosság körében népszerű megközelítésnek, amelyet Donald Trump alkalmazott elnöksége alatt. Persze ez nem is meglepő, hiszen Biden a választások előtt és azt követően is többször hangoztatta, hogy eltörli Trumpnak az illegális migráció megfékezésére hozott intézkedéseit, és egyfajta nyílt társadalmat hoz létre.

A Miami Herald decemberi cikke szerint több ezer kubai indult útnak az államok déli határai irányába, akik a közösségi oldalakon szólítják fel az embereket arra, hogy csatlakozzanak a migránskaravánhoz. A Reuters hasonló tapasztalatokról írt Hondurasban, ahol javarészt fiatal férfiakból álló migránsok indultak el az Egyesült Államok irányába.

Nemcsak nemzetbiztonsági szempontból tűnik hatalmas hibának Biden terve, hanem egészségügyi okokból is,

hiszen jelenleg világszerte tombol a koronavírus-járvány, és az Egyesült Államok demokrata elnöke éppen ebben az időszakban akarja megnyitni a határokat több tízezer ismeretlen hátterű migráns előtt. Ráadásul nemcsak a konzervatívok gondolják így, hanem még demokrata oldalon is többen felemelték szavukat a Biden-tervvel szemben.

Migránskaraván indult több országból is (a kép 2020. októberben készült) Forrás: AFP/Johan Ordonez

Leon Fresco, bevándorláspárti ügyvéd például arról beszélt, hogy rendkívül súlyos negatív következményei lehetnek annak, ha Biden minden józan érvet félredobva próbálja meg eltörölni a Donald Trump által hozott intézkedéseket. Szerinte Biden üzenetei és kijelentései nyomán tömegek próbálnak majd átjutni az Egyesült Államokba, ez pedig újabb járványhullámot indíthat el.

Az egyértelmű negatív hatásokat viszont Alejandro Mayorkas, akit Biden a nemzetbiztonsági hivatal (United States Department of Homeland Security) élére választott, hamis információval és ígéretekkel akarja kiegyensúlyozni. Mayorkas szerint például azzal, hogy az Egyesült Államok több migránst fogad be, nőni fog az amerikaiak fizetése is.

Ezt az állítást viszont valószínűleg ő maga sem hiszi el.

A most érkező migránsok jelentős része fiatal férfi Forrás: AFP/Herika Martinez

Vizsgálatok sokasága bizonyítja, hogy a migráció az amerikai dolgozóktól veszi el a pénzt, és adja a migránsoknak. Donald Trump elnöksége pontosan ezt mutatta meg, hiszen az alacsony képzettségű migránsok számának visszaesése éppen az amerikai munkásosztályt erősítette meg pénzügyi tekintetben.

A Breitbart egy 2016-os tanulmányra hivatkozik, ahol egy migránspárti vizsgálat is beismeri, hogy a migránsok súlyos adót rónak az amerikaiakra. Akkor a migránsok az összes munkaóra 16,5 százalékát adták, és eközben 5,2 százalékkal csökkentették az amerikaiak munkabérét. Mayorkas tehát ebben a témában súlyosan ferdített, ráadásul korábban vizsgálat is indult ellene, és egy 2015-ös jelentés szerint politikai indítékokból adott vízumot migránsoknak, személyes befolyás és vagyonszerzés céljából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről