Háborús zónává vált több amerikai város, a radikális baloldal csak az ürügyet keresi a gyújtogatásra

Vágólapra másolva!
Három hónap telt el George Floyd halála óta, de hiába derült ki, hogy az antirasszista jelszavakba csomagolt erőszakhullámot kiváltó eredeti eset sem volt rasszista indíttatású, a zavargások újult erővel törtek fel. A Black Lives Matter mozgalom szimpatizánsai most egy másik fekete férfi elleni rendőri fellépés miatt borítottak lángokba egy amerikai várost. A baloldali sajtó pedig Floyd esetéből semmit sem tanulva ismét a tények elé szaladva rasszizmust kiáltott. Eközben máshol sem csitultak a szenvedélyek. Pillanatképek a diliházból – részletek az Alapjogokért Központ válogatásából.
Vágólapra másolva!

Lángba borították Kenoshát (Wisconsin állam)

2020. augusztus 23.

Vasárnap a Chicago közeli város rendőrei súlyosan megsebesítettek egy fekete férfit, miután családon belüli erőszak gyanúja miatt egy házhoz hívták őket. Jacob Blake ellenszegült a rendőri intézkedésnek, majd az autója felé indult. A rendőrök többszöri felszólítására sem állt meg. Mikor megkísérelt beülni az autóba, az egyik rendőr hátulról, közvetlen közelről rálőtt. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A baloldali amerikai média azonnal rasszista rendőri brutalitást kiáltott. Ma már tudjuk, hogy az autóban egy kés volt, amelyet a rendőr megláthatott, amikor Blake feltépte az autó ajtaját.
Az esemény még aznap a radikális baloldal (a BLM és Antifa) tömeges zavargásaihoz vezetett. A rendőrség épülete felé indultak, ahol összecsaptak az azt védőkkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Eközben a tüntetők egy másik csoportja súlyosan megrongálta a városházát.

A városban több helyen konfliktus alakult ki a BLM és a rendőrök között: egy felvételen az látszik, hogy egy automata gépfegyverrel felfegyverzett (fehér) férfi a rendőröket fenyegeti. A lázongó tömeg autókat gyújtott fel, üzleteket fosztott ki, barikádokat épített, fegyveres rablások történtek és lövöldözés is kitört. A rendőrség reggel hatig kijárási tilalmat rendelt el. Wisconsin demokrata kormányzója töredelmesen bocsánatot kért a fekete wisconsiniaktól, annak ellenére, hogy még ő maga sem ismerte a részleteket.

Súlyos összecsapások voltak Kenoshában Forrás: AFP/2020 Getty Images/Brandon Bell

2020. augusztus 25.

Kedden és szerdán is súlyos zavargások voltak Kenoshában. Folyamatosak voltak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között, a gyújtogatások, a fosztogatások és a lövöldözések.

A tüntetések első számú célpontja a bíróság épülete volt, ahol a demonstrálók amerikai zászlót égettek, becsmérelték a rendőröket és petárdákkal dobták meg őket.

Miután a tömeg többszöri utasításra sem volt hajlandó feloszlani, a rendőrök gumilövedékeket lőttek ki. Bár a bíróság környékéről sikerült a tüntetőket kiszorítani, az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között a város több helyszínén folytatódtak. Egy esetben a BLM-esek közül valaki felgyújtott egy kerekes szemétkonténert és egy benzinkút körül álló rendőrök egy csoportja felé gurította a dombról lefelé. A városban tartózkodó nemzeti gárda hiába szólította fel a tüntetőket a távozásra több esetben is, azok nem engedelmeskedtek. Tony Evers, Wisconsin demokrata kormányzója különleges állapotot vezetett be a Kenoshában zajló zavargások miatt és a nemzeti gárda további egységeit irányította a városba.

A konzervatív Daily Caller újságírója szemtanúja volt egy incidensnek, amely során fejbe lőttek egy férfit, aki egy használtautó-kereskedésben fosztogatott. Felkerült az internetre egy videó, ami az esemény következményeit mutatja. A felvételen látható menekülő fegyveres fiatal férfi az, aki korábban lelőtte a fosztogatót. A BLM-es tüntetők hátulról rátámadtak, földre került, de sikerült magánál tartani a fegyverét, egy támadóját agyonlőtte, egy másikat pedig súlyosan megsebesített, végül az érkező rendőröknél talált menedéket. Másnap a lövöldözés elkövetőjét, a 17 éves Kyle Rittenhouse-t letartóztatták gyilkosság gyanújával.

A fiatalember azok közé tartozott, akik fegyverrel igyekeztek megvédeni a városi üzleteket a fosztogatóktól. A lövöldözés sebesültjéről kiderült, hogy egy pisztoly volt nála, míg az egyik halálos áldozat egy gördeszkával ütötte Rittenhouse fejét, közvetlenül mielőtt a fiatalember lelőtte.

Azonban az autókereskedésben történt eset részletei még nem ismertek.

Elképesztő állapotok uralkodnak az USA több nagyvárosában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Nyíltan erőszakkal fenyegetik a rendőröket Chicagóban

Egy hétvégi BLM-tüntetés során a felvonulók rendőrkalapos, levágott disznófejeket ábrázoló „pinyátákkal" masíroztak lakónegyedeket is érintve és követelve, hogy a lakosok jöjjenek elő otthonaikból. Az esemény végén baseballütőkkel szétverték a rendőröket szimbolizáló disznófejeket.

Nem csillapodnak a kedélyek Portlandben

A szombat hajnali lázongások során több rendőr megsérült és a tömeg rendőrautókat rongált meg. Kilenc letartóztatás történt. A randalírozók nagy méretű kövekkel, üvegekkel és golflabdákkal dobálták meg a rendőrautókat, volt olyan eset is, hogy ürülékkel töltött léggömböt hajítottak a rendőrök felé. Az összetűzések a Bevándorlási Hivatal portlandi épülete előtt történtek.

Már a gyerekeket is be akarják szervezni

Megrendezésre került a „Gyermekközpontú felvonulás a fekete életekért" elnevezésű esemény, melynek szervezői családbarát atmoszférában beszélgettek a gyerekekkel a rasszizmusról és a rendőri brutalitásról.

Minneapolis megint lángokban

Egy hamis híresztelés tömeges lázongáshoz, gyújtogatáshoz és fosztogatáshoz vezetett Minneapolisban. Egy férfi öngyilkosságot követett el, amikor a rendőrök a közelébe kerültek, ugyanakkor valaki azt kezdte terjeszteni, hogy a rendőrök lőtték le. Hiába tette közzé a felvételt szinte azonnal a városi rendőrség, az erőszak megint, azonnal kitört. A tömeg üzletekre, éttermekre, bárokra és kávézókra támadt: épületeket gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki. A baloldali kormányzó, Tim Walz kijárási tilalmamat rendelt el és a városba vezényelte a nemzeti gárdát. A rendet csak késő estére sikerült helyreállítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!