A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Véglegesítette a kongresszus Joe Biden győzelmét

Congress Holds Joint Session To Ratify 2020 Presidential Election GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL
WASHINGTON, DC - JANUARY 07: Vice President Mike Pence and Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., read the final certification of Electoral College votes cast in November's presidential election during a joint session of Congress, after working through the night, at the Capitol on January 7, 2021 in Washington, DC. Congress reconvened to ratify President-elect Joe Biden's 306-232 Electoral College win over President Donald Trump, after a pro-Trump mob broke into the U.S. Capitol and disrupted proceedings. J. Scott Applewhite - Pool/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus hitelesítette, helyi idő szerint csütörtök hajnalban Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét.
Vágólapra másolva!

Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták. A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Donald Trump hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy

tömeges csalás történt a voksoláson.

Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.

Joe Biden így 306 elektori szavazatot szerzett meg a választáson, míg Donald Trump 232-t.

Donald Trump biztosította a megfelelő átadásról Joe Bident

Közleményt adott ki csütörtök hajnalban szóvivője útján Donald Trump amerikai elnök. Közölte, bár nem ért egyet a választás eredményével, és szerinte a tények is őt igazolják, ennek ellenére január 20-án biztosítja az átadást Joe Bidennek.

„Mindig is azt mondtam, hogy folytatjuk a harcot, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez az elnökség történetében

a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, ez csak a harc kezdete, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!”

- osztotta meg a Twitteren Donald Trump üzenetét Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője.

Korábban írtuk:

A kongresszus ülése közben korábban Donald Trump hívei megrohamozták a törvényhozás épületét.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Mostafa Bassim

Az ostrom előzménye, hogy Donald Trump hívei előtt beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump a demokratákhoz kapcsolódó választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t, hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét. Mike Pence azonban közölte, hogy nem fog ellenkezni.

A Newsmax tudósítása szerint a tüntetők ekkor kezdték el megtámadni a Capitolium épületét, akik füst- és könnygázgránátokat is felrobbantottak az épületben. Bár Donald Trump felszólította híveit, hogy a tiltakozás békés legyen, és ugyanezt kérte az elnök fia is, az események eldurvultak. Egyébként a közösségi oldalak cenzúrázták Donald Trump békéltetővideóját, amelyben arra kérte az embereket, hogy menjenek haza.

Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. Egy nőt a rendőrök lelőttek, aki a kórházban meghalt. A képviselőket ki kellett menekíteni a törvényhozás épületéből, a tiltakozók irodákat is elfoglaltak.

Végül négy óra után sikerült kiszorítani a tiltakozókat az épületből. A helyszínre a Nemzeti Gárda is kivonult. A kongresszus pedig folytatta munkáját.

Később a rendőrség azt közölte, hogy a lelőtt nőn kívül még hárman haltak meg az ostromban, de azt nem részletezték, hogyan. A demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásban 14 rendőr sérült meg, ketten súlyosan. Egyiküket a tüntetők a tömegbe húzták és megverték, a másik rendőrt egy lövedék találta el. 52 embert tartóztattak le, négyet tiltott fegyverbirtoklásért, 47-et pedig a helyi idő szerint 18 órától bevezetett kijárási tilalom megszegése miatt.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A Capitolium megrohamozását több korábbi amerikai elnök is elítélte.

Az eseményeket részletesen ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A kongresszus két háza azért ült össze, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!