A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kudarcot vallott a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés

Európai Parlament Brüsszel
European Parliament building in Brussels, Belgium on Nov. 29, 2017.
Vágólapra másolva!
A központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott, jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak a felek - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozásának szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, szívesen meghallgatnák Brüsszel magyarázatát arról, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az unió állapodott meg. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az uniós külügyminiszterekkel. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta,

szívesen meghallgatnák Brüsszel magyarázatát arról, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az EU állapodott meg.

Szólt arról is, hogy érthetetlen, hogy az AstraZeneca anyagával, hogyan olthatnak Nagy-Britanniában, miközben az unióban még nem engedélyezték azt. Szijjártó közölte, hogy a német kancellárral értenek egyet, aki az orosz vakcina iránt is nyitott.

Szijjártó Péter elmondta, hogy keletről érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra az elmúlt években. Bízik benne, hogy a jövőben elindul egy szabadkereskedelmi tárgyalás az EU és a délkelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet között.

Javulást akarunk az ukrán kapcsolatban

A külgazdasági és külügyminiszer Ukrajnával összefüggésben kiemelte: „Magyarország azt szeretné, ha az elmúlt időszakban lejtőre került kapcsolatrendszer romlását meg tudná állítani, és a kárpátaljai magyarság érdekében javulást tudnánk elérni”. Kijelentette:

nem normális az az állapot, hogy egy kárpátaljai magyar európai parlamenti képviselő nem mer hazamenni karácsonyozni, mert felkerült a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet listájára, vagy az, hogy a kárpátaljai magyarokat képviselő párt irodáját és vezetőjének otthonát feldúlják házkutatás címén.


„Jó lenne, ha ebben a kérdésben megnyugtató előrelépést tudnánk elérni Ukrajnával” – fogalmazott.

Európai Parlament, Brüsszel Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Szijjártó: Kudarcot vallott a brüsszeli beszerzés

Szijjártó Péter kérdésre azt mondta, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott. Jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak. Fel kell gyorsítani az oltóanyagok szállítását, vagy újabb szállítók kellenek.

tette hozzá.

A külügyminiszter közölte, minél előbb szeretnék ellátni a magyar embereket biztonságos és hatékony oltóanyaggal. Korábban közös uniós oltókampányokról volt szó, de ebből egyelőre semmi sem lett – tette hozzá.

Nem adott semmilyen támogatást a baloldal

Szijjártó Péter egy másik kérdésre azt mondta, hogy lassan egy éve küzdenek a világjárvánnyal, és soha semmilyen támogatást nem kaptak a magyar baloldaltól.

1434 vállalat döntött úgy, hogy fejlesztést hoz létre a világjárvány kellős közepén - mondta a miniszter. Az ellenzék inkább segítse a védekezést - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!