Új követelése van a francia jogvédőknek: a rendőrök ne menjenek be a "feketék kerületeibe"

Assa Traore, Assa Traoré, tüntetés, demonstráció
Assa Traoré (középen) egy korábbi, a rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetésen Párizsban, 2020. június 20-án.
Vágólapra másolva!
A francia BLM-aktivista, Assa Traoré - akinek bátyja, Adama Traoré 2016-ban rendőri intézkedés közben halt meg, mert ellenállt a rendőri igazoltatásnak - bátyja emlékére hozta létre az „Igazságot Adamanak" aktivista csoportot.
Vágólapra másolva!

Assa Traoré és támogatói, például Samir B. Elyes bevándorláspárti aktivista, szombatra szerveztek tüntetést a francia fővárosba, hogy ismét tiltakozzanak a francia rendőrség állítólagos rasszizmusa ellen.

A felvonuláson a szervezők indulatos beszédeket tartottak és felszólították a francia rendőrséget, hogy ne közelítsenek többé az ő területük felé:

„Nem kérünk többé a rendőrökből, ne jöjjenek a mi kerületeinkbe. Mutassuk meg nekik, hogy dühösek vagyunk a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra, és lesznek még halálesetek".

Assa Traoré (középen) egy korábbi tüntetésen Párizsban, 2020. június 20-án Forrás: AFP/Hans Lucas/Antoine De Raigniac

A rendőrség közleményben válaszolt Elyes és Assa Traoré vádjaira, és tájékoztatott mindenkit arról, hogy

a kérdéses kerületek lakossága jobb közbiztonságra vágyik, mert az utcákat a drogkereskedők és a bűnözői csoportok tartják rettegésben.

A rendőrség visszautasította a vádat, hogy rasszista és feketegyűlölő lenne, a nemzeti rendőrség minden tagja a Francia Köztársaság értékeinek megőrzésére tette le a szolgálati esküt. A rasszizmussal vádolt francia nemzeti rendőrség 1990 óta nagyobb létszámban toboroz észak-afrikai (maghrebi) és szubszaharai afrikai országokból és az Antillákról származó francia polgárokat.

Assa Traoré egy 2020. július 18-i megmozduláson Párizs külvárosi Beaumont-sur-Oise városrészében Forrás: AFP/Bertrand Guay

Assa Traorét azonban éppen a múlt héten filmezték le a francia fővárosban, ahogy rátámad egy arab származású francia férfira a párizsi Odéon Színház előtt,

és a férfit is rasszizmussal vádolja, mert az nem ért egyet Assa Traoré Franciaországban mindenki által közismert fehérellenes tevékenységével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!