Ausztria egymillió adag Szputnyik V oltóanyagot vásárol

Debrecen, 2021. március 17. Első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina felhasznált ampullái a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Nappali Kórházában kialakított oltóponton 2021. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök még februárban tárgyalt egy esetleges osztrák vásárlásról az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyagot illetően. A tárgyalások azóta is folyamatosak a felek között, ma pedig be is jelentették, hogy Ausztria egymillió adag vakcinát vásárol. 
Vágólapra másolva!

Az oe24.at azt írja, hogy Kurz és Putyin még február 26-án egyeztettek, és aznap már meg is volt a szerződés a felek között. Kurz hangsúlyozta, hogy nem szabad geopolitikai kérdésként tekinteni a vakcinára.

Az egyetlen dolog, ami számít, hogy a vakcina hatékony és biztonságos-e, nem pedig az, hogy honnan érkezik.

Az osztrák kancellár szerint az egymillió adag oltóanyagnak köszönhetően előbb nyithatnak, valamint rengeteg életet és munkahelyet menthetnek meg.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Forrás: AFP/Alex Halada

Ausztria és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap között folyamatosak a tárgyalások, az első 300 ezer vakcina áprilisban érkezhet az országba, májusban 500 ezer, majd június elején további 200 ezer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!