Keleti vakcinák nélkül félmillióval kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon

koronavírus, vakcina, oltás
Kádár Katalin belgyógyász az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával olt az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar oltási kampány jelenleg az Európai Unió második legsikeresebbje, és világszinten mérve is óriási eredményeket ér el. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a kormány időben, még az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést megelőzően felismerte, hogy az országnak több lábon kell állnia, és nem szabad vakon bízni az Európai Unióban. Ennek köszönhetően Magyarországon jelenleg öt különböző vakcinával oltanak, ami nemcsak Európában, hanem világszinten is egyedülállónak számít, így húsvétig minden 60 évnél idősebb embert be tudnak oltani.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának elmondta, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, az áldozatok 20 százaléka innen származik. Kiemelte, hogy az oltásokat tekintve Izrael és Nagy-Britannia is jóval előrébb tartanak az uniós tagállamoknál, ami egyben azt is jelzi, hogy Brüsszel kudarcot vallott a vakcinák beszerzése terén.

A kormányfő szerint hatalmas gond lehetett volna Magyarországon is, ha nem rendel a kormány keleti vakcinákat.

Orbán Viktor szerint három dologra van szükség a mostani oltási tempó tartásához:

  • kell, aki beadja az oltásokat,
  • szükség van oltásra regisztráltakra,
  • illetve kell vakcina is.

A miniszterelnök szerint az utóbbival van jelenleg a legnagyobb probléma, hiszen míg Kínából és Oroszországból rendben érkeznek a vakcinák, addig az európai uniós beszállítás továbbra is rendkívül lassú.

Kiemelte, hogy azok az országok, akik nem rendeltek keleti vakcinát, kénytelenek várni.

Ahogy az Origo is megírta, Magyarországon félmillió emberrel többet lehetett beoltani a keleti (orosz, kínai) vakcináknak köszönhetően.

Azaz: 500 ezerrel kevesebb ember kapta volna meg az oltást, a kegyetlen harmadik hullám elleni egyetlen védelmet.

Ráadásul oldalunk információi szerint Brüsszel elhibázott vakcinabeszerzése miatt

500 ezerrel kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra március-áprilisban.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországon eddig 1 millió 319 ezer embert oltottak be a vasárnapi adatok szerint. Ez jól mutatja a magyar oltási kampány sikerességét, hiszen lakosságarányosan itthon van a második legtöbb beoltott az Európai Unión belül. Ha az átoltottsági arányokat összevetjük, akkor az is látszik, hogy Magyarországon 100 emberből már 17,29 kapott legalább egy adag vakcinát, míg az uniós átlag csupán 10,77.

Szintén jócskán megelőz Magyarország olyan nyugati országokat, mint Németország (10,58), Portugália (10,92), Franciaország (10,30) és Belgium (9,38).

Ennek a nagy különbségnek a fő oka, hogy míg Brüsszel jelenleg csak háromfajta vakcinát szállít a tagországoknak (Moderna, AstraZeneca, Pfizer),

addig Magyarországon a világon egyedüliként öt különböző vakcinával oltják a lakosságot.

Ugyan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrég engedélyezte a Johnson & Johnson hatóanyagát, de a cég rövidesen be is jelentette, hogy már biztosan nem tudja teljesíteni a második negyedéves szállításokat. Ugyanis Brüsszel ezt is a szerződést is elrontotta, ahogy arról korábban részletesen írtunk.

Magyarország 4,3 milliót rendelt, mivel ebből egy adag kell, ez 4,3 millió ember számára elég.

Ez a vakcina hasonló elven működik, mint az AstraZeneca oltóanyaga és az orosz Szputnyik V kétdózisú vakcinája. Lényege, hogy a koronavírus legfontosabb fehérjéjét, az immunválaszt kiváltó fehérjetüskéket a szervezetünkkel készítteti el.

Az unió viszont ismét addig késlekedett, amíg számos ország megelőzte őket. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Brüsszel - ezt lehet tudni - olyan szerződéseket kötött a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca gyártókkal, amelyek értelmében, amíg érvényben vannak ezek, addig az Európai Unió egyetlen tagállama sem vehet az említett 3 gyártótól koronavírus elleni vakcinákat.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azonban úgy tűnik, Brüsszel néhány tagállammal mégis kivételez, mivel Hollandia és Dánia több vakcinát kap, Horvátország és Bulgária pedig kevesebbet, mint mások. Brüsszel ráadásul nem hajlandó nyilvánosságra hozni a vakcinaszerződéseket sem, miközben a magyar kormány csütörtökön már nyilvánosságra hozta a Moszkvával és Pekinggel kötött szerződéseket a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinájának a megvásárlásáról.

A lassú beszerzés, az elhibázott szerződések és a különböző országokkal való kivételezés mellett egyre több tagország számára értelmezhetetlen az is, hogy miért nem engedélyezte még az EMA az orosz Szputnyik V oltóanyagot, amivel világszinten 7 millió embert beoltottak, és már 51 országban engedélyezték a hatóságok.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Uniónak nem az orosz vakcina minőségével és hatékonyságával van baja, hanem pusztán politikai és bürokratikus okok miatt késlekednek továbbra is az engedélyezéssel, vagyis a folyamatra hatalmas hatással van az egyre növekvő nyugati oroszellenesség. Pedig a világszinten elismert The Lancet orvostudományi szaklapban már februárban megjelent tanulmány szerint 92 százalékos hatékonyságú a Szputnyik V oltóanyag, a napokban publikált svéd tanulmány szerint pedig az orosz vakcina lehet a leghatásosabb a vírus elleni küzdelemben.

Thomas Mertens, a német Vakcina Bizottság vezetője hasonló véleményen van.

A Rheinische Postnak a szakember elmondta, hogy az orosz vakcina egy remek oltóanyag, és szerinte előbb-utóbb az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezni fogja. Kiemelte, hogy az orosz szakemberek nagy múlttal és tudással rendelkeznek a vakcinák fejlesztése területén.

Illusztráció Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Az EMA viszont nemhogy felpörgette volna a hónapok óta húzódó engedélyezési folyamatot, hanem üzengetésbe kezdett. Christa Wirthumer-Hoche, az EMA egyik vezetője például a napokban orosz ruletthez hasonlította azt, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezné a Szputnyik V használatát. A botrányos nyilatkozatra azóta már a vakcina gyártói is reagáltak, akik szerint

Magyarország az unión belül elsőként kezdte el használni a Szputnyik V vakcinát, azóta pedig már a szintén tagállam Szlovákia is vásárolt az oltóanyagból. Más országok is vannak, akik nem hajlandóak tovább várni az EMA engedélyére. Olaszország és Oroszország aláírták a szükséges szerződéseket, így a Szputnyik V vakcinákat az Adienne Pharma&Biotech lombardiai gyárában is fogják gyártani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!