Nem engedett a lengyel és a cseh válogatott a radikális baloldal ideológiai nyomásának

Anglia - Lengyelország, vb, selejtező, térdelés, rasszizmus, rasszizmus ellen, labdarúgás, 2021.03.31.
England's midfielder Raheem Sterling (R) and the England players take a knee against racism as Poland's forward Krzysztof Piatek points to his 'respect' badge before kick off of the FIFA World Cup Qatar 2022 Group I qualification football match between England and Poland at Wembley Stadium in London on March 31, 2021. (Photo by Catherine Ivill / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A világbajnoki selejtezők során számos ország nemzeti csapata térdelt le. A megmozdulást az erőszakos és szélsőséges baloldali szervezet, a BLM vezette be a köztudatba, és az egyre nagyobb liberális nyomás miatt sokan kényszerből térdelnek le a meccsek előtt, hogy ne váljanak később a cancel culture célpontjaivá.
Vágólapra másolva!

A cseh fociválogatott után a lengyel is úgy döntött, hogy nem enged az ideológiai nyomásnak, és nem térdelnek le, annak ellenére sem, hogy az ellenfeleik ezt megtették. Lengyelország Angliával játszott világbajnoki selejtezőt, és a BLM nevű szélsőséges szervezet által népszerűsített térdelés helyett mezük ujján a "tisztelet" nevű felirattal ellátott matricát viseltek.

A lengyel labdarúgó-szövetség elnöke, Zbigniew Boniek a meccs előtti napon arról beszélt, hogy a térdelés kérdése nem került elő a felkészülés során, ezért nem tudja, hogy a lengyel válogatott részt vesz-e a megmozdulásban.

Hozzátette, hogy jelenleg ennél sokkal fontosabb problémák és veszélyek is vannak a világon, ezért a térdelés témája az utolsó dolog, ami érdekli őket.

Nem térdelt le a lengyel válogatott a mérkőzés előtt Forrás: AFP/Catherine Ivill

Jan Tomaszewski, a lengyel válogatott korábbi legendás kapusa is hasonlóan vélekedett. Szerinte a meccsek előtti térdelés nem más, mint politikai gesztus, amiben nem kell részt venni egyik országnak sem, azonban kiemelte, hogy nem szeretné a csapat helyett eldönteni, miként viselkedjenek.

Tomaszewski a nyilatkozata során kijelentette, hogy ő semmiképp sem térdelne le:

- mondta, utalva a lengyel címerre, amelyet a játékosok a mezük elején viselnek.

A lengyel labdarúgó-szövetség a mérkőzés után közleményt adott ki, amely szerint a csapat olyan megoldást választott, amely nélkülözi a politikát és a BLM-ideológiát. Az írásban kiemelték, hogy ennek ellenére együttesen elítélik a rasszizmus és a diszkrimináció minden formáját.

A cseh labdarúgó-szövetség korábban hasonló közleményben reagált a most kialakult helyzetre.

A mérkőzés előtt bejelentették, hogy nem fognak részt venni a térdelésben, és olyan megoldást választanak, amely a politikáktól és ideológiáktól mentes. A cseh válogatott, akárcsak a lengyel, a térdelés helyett a karjukon lévő "tisztelet" feliratra mutatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről