A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már az Európai Számvevőszék szerint is hatástalan a Frontex az illegális migrációval szemben

Edirne, 2020. március 3. Illegális bevándorlók a görög határ felé mennek a törökországi Edirne térségében 2020. március 3-án. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. MTI/EPA/Erdem Sahin
Vágólapra másolva!
Az Európai Számvevőszék jelentése alapján "a Frontex az illegális migráció és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony". Az uniós szerv tavaly amúgy 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra és luxuséttermekre – hívja fel rá a figyelmet a brüsszeli forrásokra hivatkozó V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Frontexet, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget 2004-ben alapították, azóta a szervezet feladatkörei folyamatosan bővültek, ahogy a pénzügyi keret is. 2006-ban a Frontex 19 millió euróból gazdálkodott, míg tavaly már 490 millió euró felett rendelkezett.

A Frontex munkatársai a bolgár-török határkerítésnél. A kép illusztráció Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Ennek ellenére az uniós számvevőszék állásfoglalása szerint azonban

"a Frontex az illegális migráció és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony".

A több mint 50 oldalas elemzés során emlékeztettek arra, hogy "az új megbízatások teljesítése érdekében a Frontex 2027-ig 10 ezer új operatív ügynökkel bővül, és átlagosan 900 millió eurós költségvetése lesz".

Az EuObserver szerint

a Frontex tavaly 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra és luxuséttermekre.

Ezen okok miatt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) új munkacsoportot hozott létre, tizennégy EP-taggal. Az új bizottság célja, hogy az ügynökség működését, tevékenységét és az alapvető jogok tiszteletben tartását vizsgálja, mivel a Frontexszel kapcsolatban felmerült az is, hogy – állítólag – erőszakosan lépett fel az illegális migránsokkal szemben.

Az uniós könyvvizsgálók megállapításai szerint egyébként az ügynökség büdzséjét eddig konkrét kritériumok nélkül határozták meg, így nem is lehetett felmérni a Frontex szükségleteit.

Leo Brincat, az Európai Számvevőszék egyik tagja a Frontexszel kapcsolatban azt nyilatkozta: "köznyelvi kifejezéssel élve úgy gondolom, hogy a Frontex túlnőtte magát. Amikor valamilyen szervezet bővül, természetesen időbe telik a növekedés folyamatának feldolgozása. De a Frontex vezetése túl sok változáson ment keresztül túl gyorsan, és most úgy gondolom, hogy ennek fizetjük meg az árát".

Az Európai Számvevőszék azután tette közzé a jelentését, hogy a médiában számos vád érkezett a Frontexszel szemben az elmúlt hónapokban a határvédelem elégtelensége miatt.

Az ügynökségnek ráadásul az elmúlt években folyamatosan újabb feladatokkal kell megbirkóznia. Az Európai Bizottság tervei szerint, amit a mediterrán országok is támogatnak, a Frontexnek egyre nagyobb szerepet kellene betöltenie az olyan illegális migránsok visszatoloncolásában, akik nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!