A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Horvátországban és Szlovéniában is lelassult az oltási kampány

koronavírus oltás Szlovénia
LJUBLJANA, SLOVENIA - MARCH 19: A view from the Ljubljana Health Center, as people receive AstraZeneca vaccine in Ljubljana, Slovenia on March 19, 2021. In Slovenia, President Borut Pahor, Prime Minister Janez Jansa, Parliament Speaker Igor Zorcic and National Council President Alojz Kovsca receive the novel coronavirus (Covid-19) vaccine developed by Oxford University and pharmaceutical company AstraZeneca. Ales Beno / Anadolu Agency (Photo by Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátország és Szlovénia is elmaradt a koronavírus elleni oltással, egyik sem tudja teljesíteni azt a célt, hogy június végéig beoltsa a felnőtt lakosság legalább felét - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Bár mindkét országban javulnak a járványügyi adatok, nagyon lassan emelkedik a beoltottak száma.

– mondta Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, utalva a gyorsabban terjedő delta variánsra, amely már megjelent Szlovéniában és Horvátországban is.

– fogalmazott Poklukar.

71 beteget kezelnek kórházban

Az országban keddre 35 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 71-en vannak kórházban, 19-en közülük intenzív osztályon.

AstraZeneca vakcinával oltanak be egy nőt egy ljubljanai oltóközpontban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló

Szlovéniában védőoltást eddig 809 033-an kaptak,

közülük 649 643-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

1,4 millió ember kapta meg az első oltás Horvátországban

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb három beteg halt meg, így

a járvány halálos áldozatainak száma 8205-re emelkedett.

Kórházban jelenleg 181 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 482 581-en kaptak védőoltást, közülük 1 062 459-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

Andrej Plenkovic kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolva, tervezi-e a kormány, hogy megjutalmazza azokat, akik most felvennék az oltást, ezzel is gyorsítva az oltási kampányt, azt válaszolta: mi lesz akkor azzal a 44 százalékkal, aki már beoltatta magát?

Úgy vélte: abba a szakaszba értek, amelyben mindenki teljeskörűen tájékozott a járvány kulcsfontosságú kérdéseiben, és

A kormányfő azt is kifejtette, hogy nem kívánják megjutalmazni azokat, aki felveszik a védőoltást, és büntetni sem fogják az oltást ellenzőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!