A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szlovákia elismeri a magyar védettségi igazolványokat, az orosz és a kínai oltóanyagokat is

SZIJJÁRTÓ Péter; KORCOK, Ivan
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadta Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020. június 2-án.
Vágólapra másolva!
Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási, azaz védettségi igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár bejelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak - mondta Martin Klus a hírügynökségi jelentés szerint.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter hétfőn ugyancsak a koronavírus elleni oltások témájában nyilatkozva azt mondta:

országa várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van, és azt Magyarországon is használják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadta Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020. június 2-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban hétfőtől kezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát,

korábban csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az ország még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina Forrás: MTI/Bús Csaba

A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák koalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt.

Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Közben a szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette:

terveik szerint már a napokban elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását a 12 és 15 év közötti gyerekek korosztályában is.


A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

Beoltanak egy egészségügyi dolgozót a nyitrai kórházban 2020.12. 27-én Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, és azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint vasárnap közel háromszáz embert kezeltek kórházban a betegséggel, a kórnak tulajdonított halálesetek száma pedig 10-zel, 12 414-re emelkedett.

Vasárnap mintegy ezer PCR-tesztből kevesebb mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!