Nem dönthet a texasi apa a saját gyermeke neméről

LMBTQ children gyerekek
Vágólapra másolva!
A bíróság ítélete szerint nem akadályozhatja meg az édesapja nyolcéves kisfia nemváltását, amit a gyerek az anyja hatására kezdett el, sőt, az apa felügyeleti jogot sem kap - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A texasi bíróság James Younger, egy nyolcéves kisfiú teljes felügyeleti jogát az édesanyjának adta, aki nyilvánosan azért harcolt, hogy a fiúnak született gyermekének megváltoztathassa a nemét az apa beleegyezése nélkül.

Mary Brown bíró kedden teljes körű felügyeleti jogot adott az anyukának, Anne Georgulasnak, és kizárólagos döntési jogot adott neki a kisgyerek szabadidős tevékenységeivel és egészségügyi kezeléseivel kapcsolatban. Emellett az anya a továbbiakban visszatarthat információkat a gyermekről az apa irányába.

Az ítélet szerint Jeff Younger "nem fizette be időben a gyermektartási díjat, az orvosi költségeket, és csak végrehajtási indítvány benyújtását követően fizette ki a támogatásokat". Jessica Janicek, az anya ügyvédje szerint "itt nem a gyermek nemi identitásáról van szó, csak egy nagy konfliktusú felügyeleti ügyről, amiben sok kérdés felmerül."

Jeff Younger, az apa azonban azzal érvelt, hogy James nemi identitása igenis központi szerepet játszik az ügyben, és az ellene felhozott vádak csupán annak a következményei, hogy nem hajlandó a fiát lányként kezelni.

Az anya továbbá a tárgyalás során elárulta, hogy Younger megtagadta a bírósági végzések végrehajtását, így pedig nem vitte el a gyermeküket tanácsadásra.

"Amikor a gyereket tanácsadóhoz vitték, akkor rendszerint az anya felügyelete alól jött, és mindig kislánynak öltözött. Az apának csak péntekre volt láthatási joga, és azokon a napokon nem voltak szakemberek, akik beszélgettek volna a gyermekkel úgy, hogy más környezetből jött. Ezért a tanácsadás igazságtalan volt, mivel a szakember mindig csak egy oldalát ismerhette meg a történetnek", magyarázta David Hanschen, az apa ügyvédje.

A szülőknek a gyermek taníttatásával kapcsolatban is adódtak nézeteltérései, mivel az anyuka állami iskolába járatná a kisfiút, az apuka viszont otthon tanítaná, mivel állítása szerint az iskola is ösztönözné James nemváltását.

A felügyeleti jogról szóló per már évek óta nyilvánosan zajlott, és nagy port kavart a közéletben.

James anyja már évek óta ragaszkodik ahhoz, hogy a fiát Luna nevű lányként azonosítsák. Az apa azonban nem értett egyet azzal, hogy a gyermeke lányként tekint magára és női ruhákat visel. Az anya azzal indokolta, hogy lányként neveli fiát, hogy a kis James választotta ki magának a Luna nevet, és azt is mondta, hogy a női névmásokat szeretné használni, sőt szereti a Disney hercegnőket is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről